В края на годината – трус в Министерския съвет. След поредица протести в социалната сфера, скандали около Стратегията за детето, болничните и пенсионната реформа, премиерът реши да смени социалния министър. На мястото на Бисер Петков застана Деница Сачева.

В кабинета „Борисов 3” Бисер Петков влезе с имидж на експерт в областта, в която е назначен за министър.

Пътят му във властта беше белязан от продължителни протести на майки на деца с увреждания през 2018 г. с искане за  радикална реформа. Петков подаде оставка, но премиерът  го върна на поста след мощна подкрепа от майките и критики към управляващите, че са го оставили сам на „бойното поле”.

„Под пара” екипът на Бисер Петков пренаписа законодателството за  хората с увреждания. Но 2019 г. години му донесе нови „горещи картофи” –  скандал, заради промяна в методиката за изчисление на пенсиите и родителски страхове, че проект на Стратегия за детето ще доведе до неоснователно отнемане на деца.

Отвори се и още един фронт за битки. Работодателите поискаха да не плащат първите три дни от болничния, за да спрат злоупотребите. Петков се противопостави.
Коалиционният съвет  на управляващите изненадващо предложи първият ден от болничния да не се плаща.

След масово недоволство се отказа от идеята.

Напрежение предизвикаха и сметките за размера на пенсиите от частните фондове за „първата вълна” пенсионери, заради които министъра влезе в пореден обяснителен режим. Ниските заплати на социалните работници пък го заставиха да поиска повече пари от финансовия министър Владислав Горанов за тях за догодина. Но без успех. В последствие сумата все пак беше гласувана в парламента, но по предложение на опозицията.

Няколко дни по-късно премиерът поиска оставката на Петков.

Така Бисер Петков, който влезе в кабинета като експерт, излезе от него като лош комуникатор на политики. А смяната му с Деница Сачева така и не беше съпроводена с традиционната церемония по предаване на поста.

  • Равносметката 2019: Димитър Маринов развя българското знаме на наградите "Оскар"
  • Равносметката 2019: 50 години след кацането на Луната – време за завръщане?
  • Равносметката 2019: Целувката на Кобрата
  • Равносметката 2019: Медали, върхови постижения и признание за българските спортисти
  • Равносметката 2019: Скандалите в БФС
  • Равносметката 2019: Истерията „социалните ще ни вземат децата”
  • Равносметката 2019: Зараза, протести и напрежение заради чумата по свинете
  • Равносметката 2019: Предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман
  • Равносметката 2019: Местните избори
  • Равносметката 2019: Шпионските скандали в България