Шпионски скандал у нас. Наш сънародник беше обвинен в престъпление срещу Републиката.

План, с участието на български гражданин и чуждестранни организации, е предвиждал закупуване на активи за стотици милиони, финансиране чрез тях на медии и създаване на партия, която да промени геополитическата ориентация на България към Русия.

Снимка: bTV

Само на един документ е отпечатана дата - 17 февруари 2016. В текста, за който се твърди, че е писан от Малинов, той критикува западния свят.

Снимка: bTV

"Процесът на завладяване от страна на Запада отива толкова надалеч, че е трудно да се разчита единствено на масови емоции и на инстинктите на българите - необходимо е Русия да се върне към стратегическите дълбини, една от които е България."

Снимка: bTV

„Всички тези идеи в каква степен са изопачени или не са изопачени в изказването на прокуратурата и как те са успели за по-малко от 24 часа всичко това да го изследват и да го изучат, аз ако имах притеснение, нямаше да ги държа тези документи. Тези мои позиции са били винаги публични. Това, че някому ти предлагаш да подкрепи една идея и той не е подкрепен, не съм сигурен, че ме прави престъпник”, заяви Николай Малинов, обвинен в шпионаж.

Главният прокурор тогава отговори. 

Снимка: bTV

„Когато идеите се налагат с пари и с влияние и са насочени срещу националната сигурност на България, това е престъпление”, заяви главният прокурор в оставка Сотир Цацаров.

В разпространените от прокуратурата документи попада предложение за придобиване на контрол върху „Дунарит” от „Емко”. Собственикът на „Емко” - Емилиян Гебрев вижда връзка между избухналия шпионски скандал и опита за покушение срещу него през 2015-а година. По думите му той не се познава с никой от обвинените за шпионаж в полза на Русия.

„Това време съвпада с моето покушение и наличието на представители на чужди страни в непосредствена близост до нас”, каза тогава Емилиян Гебрев, собственик на "Емко".

Снимка: bTV

А в приложение две от разпространената докладна записка - "Създаване на икономическа основа за нашата дейност", попада информация за безвъзмездно предаване на активи, на стойност от над милиард и половина евро, от страна на бившия банкер Цветан Василев към руския бизнесмен Константин Малофеев.

Снимка: bTV

"Тези активи не трябваше да попадат в български ръце, защото българската държава, с цялата си мощ, ще пречи за тяхното владеене и ползване. Контактът с Константин Малофеев беше осъществен по препоръка на Игор Шогалев и Леонид Решетников."

Малофеев и Леонид Решетников са вече персона нон грата у нас.

„Направо е смешно и трагично. Трагично е, че такива хора там ръководят, защото аз казвам, че съм вече в пенсия отдавна”, заяви Леонид Решетников, бивш генерал от руското разузнаване.

Снимка: bTV

Очаквате ли отношенията с Русия да се влошат с тази афера?

Мисля, че отношенията ще бъдат лоши и негативни. Нищо добро не виждам. Сега тази история е конструирана извън България.

Къде е конструирана?

В началника, съединените щати, САЩ - други началници няма.

Другото посочено име в документа Игор Шогалев наподобява това на бившия министър на масовите коминукации на Руската Федерация. От 2012-2018-та той е помощник на президента на страната. А към днешна дата Шогалев е пълномощен представител на Путин в Централния федерален окръг.

Снимка: bTV

Първият шпионски скандал след Студената война е свързан с бившия военен разузнавач Яни Янев. През 2001 година той е задържан, докато се опитва да предаде папка с документи пред руското посолство.

С него е обвинена и началничка на секретна секция във военното министерство. Трима руски дипломати са отзовани в Москва.

През 2009 г. Румъния арестува и осъди българина Петър Зикулов и румънеца Флорисел Аким за шпионаж в полза на Украйна. Според публикации в пресата крайният адресат на събираната от тях информация е била Русия.

Снимка: bTV

Десет години по-късно след скандала с отравянето на Сергей Скрипал във Великобритания, българските служби започват разследване дали бизнесменът Емилиян Гебрев също не е отровен с „Новичок” от представител на руските служби. Към момента няма обявени нови факти по разследването.