България в края на миналата седмица бе замесена отново в шпионски скандал, а преди това руският президент Владимир Путин размаха пръст към нашата страна по темата с газопровода „Турски поток”. Български дипломат бе изгонен от Москва.

На 5 ноември Владимир Путин награди с руския орден „Дружба” председателя на Национално движение „Русофили” Николай Малинов, който коментира в студиото на „Тази сутрин” последните развития в отношенията между София и Москва.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него награждаването му с орден от Путин „категорично може да се разчете като знак”, че „Русия желае и продължава да развива добросъседски отношения с България и иска тези отношения да се развиват във взаимна изгода”.

„Това, че въпросът (с разследването за шпионаж срещу мен) се повдига и в Америка, и в Русия, показва, че се политизира”, смята Малинов.

Председателят на Национално движение „Русофили” обвинението за „шпионство” срещу него е обидно, тъй като той винаги е действал като български патриот  и противоречи на „презумпцията за невиновност”.

„Единствено съдът може да каже дали съм шпионин”, изтъкна Малинов, който отбеляза „сдържаната и правилна позиция” на българското правителства и парламента, а „единствените въпроси остават към прокуратурата и към скандала на прокуратурата с русофили, които сме милиони в България”.

Малинов подчерта, че е избягвал въпроса за синьото гориво по време на срещата си с Путин, „защото никой няма да се интересува от цената на газта след 200 години”. Въпреки това той отбеляза, че изказването на руския президент не трябва да се вади от контекста, „въпросът е много по-глобален” и трябва да се вземе предвид и какво е казал сръбският държавен глава Александър Вучич по време на онази среща. 

Самият Малинов отбеляза, че „отстоява интересите на България в газовия скандал”.

Що се отнася до изгонването на българския дипломат от Москва, то това е било очаквано и въпрос на „шах и математика”, „принципи, които се спазват в международните отношения”, смята председателя на „Русофили”.

Срещата между премиерът Бойко Борисов и руския посланик е била „адекватна” за създалата се ситуация и е добър знак, категоричен е Малинов, според когото в отношенията липсва нормалност и комуникация. Самият той е настоявал за успокояване на страстите, а не за ескалиране при срещите на Национално движение „Русофили”.

Малинов не знае дали руският президент ще посети България, но ще направи всичко възможно от негова страна за осъществяването на такава визита.

Председателят на „Русофили” отново заяви, че не познава Емилиян Гебрев и няма нищо общо с бизнеса на оръжейния бос, който никога не е разбирал.

Разследване на вестник „Монд” миналата седмица разкри съществуването на руски шпионски център в Алпите, който е отговорен за покушенията срещу Сркипал във Великобритания и Гебрев в България.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Малинов журналистическото разследване „няма доказателства и свидетели, а само предположения и твърдения в стил шпионския скандал с „Русофили” в България” и отново трябва да се изчака меродавно решение на съда по въпроса.

Председателят на „Русофили” смята, че има странно съвпадение между публикацията на „Монд” и срещата на швейцарския президент с Путин, както и разговорите на Нормандската четворка за конфликта в Украйна.