Обвиненият в шпионаж председател на Национално движение „Русофили” – Николай Малинов, разказа в предаването „Лице в лице” какво са си говорили с руския президент Владимир Путин по време на награждаването му в Москва.

Разговорът бил кратък – около 5-6 минути, а в него освен дейността на движението, оглавявано от него, Малинов споделил и за, както той се изрази, „прокурорския въпрос”.

„Той се усмихна и каза: „Виж какво, прояви разбиране и търпение към българските власти, те са подложени на доста голям натиск в момента”, казал Путин на Малинов.

В студиото на bTV Малинов подчерта, че счита обвиненията по негов адрес за шпионаж за абсурдни и ги определи като „скандал между русофилите и прокуратурата”.

Той разясни още, че е бил пуснат да излезе от страната за три дни и не е имал намерение да бяга или да се укрива. Заминал за Москва заедно със своята съпруга. Вчера обаче четирима представители на властта я търсели в офиса ѝ и у дома, каза още той.

Малинов сподели, че докато бил в Русия, се е срещнал и с генерал Решетников, който има 10-годишна забрана да влиза у нас. Посетил го във вилата му, двамата дори отишли на баня и яли украинска сланина.

„Знам, че с Волен Сидеров се е срещал, не съм му правил аз срещите. (...) С Каракачанов мисля, че се познават, но от 90-те години... сега не знам. Аз съм православен човек, не задавам такива въпроси. Не ме интересува, разбирате ли, други неща обсъждаме”, отговори той на въпрос с кого се е срещал Решетников у нас.

Преди да замине за България пък Малинов се видял и с Константин Малофеев, за когото прокуратурата твърди, че е имал планове да финансира проектите на Малинов у нас.

„Ще кажеш, че сме се срещали да изпълняваме указанията на Путин”, му казал бизнесменът.

„Малофеев е човек с невероятни контакти и способности, но бизнес отношения не сме имали. Той с неговите контакти ми е безкрайно ценен”, коментира още Малинов.