Анализ за отношението на Запада към България и българите и оферта към Русия да засили политическото и икономическото си влияние у нас чрез придобиването на активи, свързани с КТБ – това се съдържа в докладната записка, за която прокуратурата твърди, че е изготвена от обвинения в престъпление против републиката председател на движение „Русофили” Николай Малинов.

„Водени от интереса на българските граждани”, от държавното обвинение затвърдиха практиката си да изнасят данни от разследване в публичното пространство по начин, сходен с публикациите им кибератаката срещу НАП.

В случая докладната е сканирана с изключително лошо качество, но все пак текстът е относително четим. Няма и дата, като само един документ е отпечатан на 17 февруари 2016 г.

Повечето от фактологията вече беше изнесена от властите, интересни са обаче коментарите в текста.

Русофили под русофобска власт

Той започва с анализ, според който Западът „нагло и безцеремонно” е унищожил стопанството и армията на страната ни чрез „лигертарианската идеология и икономическата мощ на свободния пазар”.

Вижте документа тук!

„Днес България представлява колония на САЩ. Неоосманистка Турция завоюва позиции, а Западът гледа на българите с презрение”, пише авторът на докладната, като е категоричен в извода си, че ненавистта се корени в славянския, православен и русофилски характер на българите.

Така САЩ „агресивно и систематично подкупват българските политици, а активните структури на гражданското общество са създадени и финансирани от Вашингтон”, а „основните медии са или западна собственост, или са във финансова зависимост от западни източници”.

Авторът атакува и политическите парии, като заявява, че „прозападният по замисъл проект ГЕРБ” се ползва от силно клиентелистки вот, електоратът на БСП „безкритично следва своето ръководство” по погрешен път, а всички политици се водят в решенията си от фактора, че значителна част от гласоподавателите са „турци и цигани”.

Крайната цел на Запада в докладната е определена като „преформатиране или унищожаване на историческото българско общество”.

„Русофили” идват на помощ

Следва подробно описание на ръководеното от Малинов Национално движение „Русофили” – с брой членове, структури и активности. На организацията е посветено и цяло приложение.

„Нашата основна цел – геополитическа преориентация на България на основата на православието, славянската култура и традиции, които неизменно ни обединяват с Русия”, пише авторът.

Снимка: btvnovinite.bg

Той излага и направленията, в които трябва да се върви към целта – активизъм (разбира се, по линия на движение „Русофили”), създаване на сайтове, аналитичен център, собствена телевизия и на партия, която да бъде сила в парламента (отново – на база на „Русофили”).

„Денег нет, но вы держитесь”

Съвсем естествено след разгръщането на мащабния план идва уточнението, че „на нас ни е необходима сериозна поддръжка” в конкретни направления.

„Русия все още очаква българите да се справят сами, откъдето и произтича недоволството, че ние не сме достатъчно отговорни. Това е резултат от незнанието на културното моделиране на малките народи, сформирани в течението на историята, но, преди всичко, показва непознаване на специфичния индивидуализъм и конформизъм на българите, останал от петвековното турско робство (…) Днес можем да разчитаме единствено на българските емоции и инстинкти, тъй като англосаксонците влияят непосредствено на обществено-политическия живот и процесът е в силно напреднала фаза. Русофилството в България не може да оцелее само без руска подкрепа, изразяващата се в придобиване присъствие в печелившите отрасли на икономиката”, категоричен е авторът на докладната.

И какво да купят?

Като ключово за целия процес е посочено придобиването на „Виваком” с помощта на руската банка ВТБ и оставането на компанията под руски контрол, като в приложението, посветено на подходящи за купуване активи се посочва, че тя е част от пакет свързани с КТБ предприятия за 1,5 млрд. евро, които се твърди, че „бившият банкер Цветан Василев” е готов да предостави безвъзмездно на руския бизнесмен Константин Малофеев с цел да не стават българска собственост.

По отношение на телекома идеята е след придобиването от Малофеев да последва продажба на "руски стратегически инвеститор".

„Считаме, че с оглед установената цена и със съгласието на групата на Константин Малофеев, „Виваком” може да остане под контрола на руски стратегически инвеститор при цена до 800-850 млн. евро за цялата компания, което е 200-400 млн. евро под пазарната. Има и добавен документ, който видимо е с различен автор и за който се твърди, че е писан от Цветан Василев. Той дава данни за състоянието на „Виваком” и на „НУРТС България”.

Други спрягани за продажба предприятия от орбитата на КТБ са военните „Дунарит” и „Авионамс”, като по отношение на първия завод също е приложен документ, който обаче е… на български. Под заглавие „Придобиване на контрол върху „Дунарит” АД от „ЕМКО” ЕООД е описана схема на плащания с участието на няколко фирми, в рамките на които КТБ получава 88 млн. лв.

Не е пропусната и медийната част от плана с телевизионните компании „ТВ Седем” ЕАД и „ББТ” ЕАД. Според документа през март (неясно коя година) е било получено право на собственост върху каналите, но след сделката над 100 полицаи са влезли в редакцията им със съдия изпълнител. „За съжаление, не успяхме да овладеем компаниите, тъй като държавата беше напълно срещу нас и не позволи регистрацията на нов собственик с проруски профил. Трябва да добавим и че ни беше отказан нов телевизионен лиценз от СЕМ в разрез със законодателството на България и ЕС”, отбелязва авторът на докладната.

С днешна дата

Към момента не е известно експертиза да е доказала авторството на Николай Малинов. Самият той отрича да се е занимавал с противодържавна дейност и твърди, че става дума за русофобска провокация.

Подобна е и тезата на Константин Малофеев, който заради случая получи 10-годишна забрана да влиза в България.

Емилиян Гебрев от „ЕМКО” категорично отрече в студиото на „Тази сутрин” да е участвал в схема с руско участие и твърди, че никога не се е виждал с Николай Малинов.

Към момента Цветан Василев не е коментирал шпионския сюжет.

  • Руски сенатор заклейми обвиненията в шпионаж срещу Николай Малинов от „Русофили”
  • Спецпрокуратурата с нова порция „шпионски” документи
  • След шпионския скандал: БСП питат Борисов за отношенията на България с Руската федерация
  • Костов: КТБ вече е собственост на ВТБ
  • Журналистът Йово Николов: Прокуратурата бърка слугинаж с шпионаж
  • Ген. Атанасов за шпионския скандал: Манипулират общественото мнение предизборно
  • Прокуратурата разпространи доклада на Николай Малинов неясно до кого (ОБЗОР)
  • Мария Захарова: Разчитаме, че България няма да влоши отношенията с Русия
  • Емилиян Гебрев: Разследването за шпионаж осветлява подробности за покушението срещу мен
  • Николай Ненчев: Сигналът за шпионския скандал вероятно е от чужди служби