Информацията за шпионския сканла вероятно е дошла от чужди служби, каза в предаването „Лице в лице ” бившият министър на отбраната Николай Ненчев. По думите му тя е била с достоверен и категоричен характер, щом се предприемат тези действия – да бъдат арестувани български граждани с много сериозни обвинения. 

Според прокуратурата план с участието на български гражданин и чуждестранни организации е предвиждал закупуване на активи за стотици милиони, финансиране чрез тях на медии и създаване на партия, която да промени геополитическата ориентация на България в посока към Русия. 

„Освен това, ако тази информация е получена от чужди служби, те не са длъжни да информират президента. А ако в тази информация е уличен и българският президент, то ние влизаме в много тежка институционална,  политическа и криза на държавността”, каза още Николай Ненчев. 

Той припомни, че президентът излезе с много ясна и категорична позиция, в която заяви, че има нужда от допълнителни доказателства.

„Това ме кара да мисля, че държавата е в много  тежка криза. Ако тези действия са предприети без знанието на президента, това е твърде сериозно. По силата на закона той, председателят на Народното събрание и премиерът получават равен по обем информация”, каза още бившият министър на отбраната. 

Според Николай Ненчев има две хипотези. Едната е президентът да не е бил уведомен – това насочва вниманието към вътрешно институционален проблем – т. е. „чупим” държавата, отбеляза Ненчев. 

Той отбеляза още, че от друга страна, ако президентът е бил уведомен и той опроверга това, то няма обратна информация от ДАНС, които да кажат: „Ние ви уведомихме, ето го доклада”.