Тежко обвинение по шпионския скандал у нас. В престъпление срещу републиката беше обвинен председателят на национално движение „Русофили" Николай Малинов.

Снимка: btvnovinite.bg

Според прокуратурата план с участието на български гражданин и чуждестранни организации е предвиждал закупуване на активи за стотици милиони, финансиране чрез тях на медии и създаване на партия, която да промени геополитическата ориентация на България в посока към Русия. 

При разследването като част от конспирацията се посочват и имената на Цветан Василев и Емилиян Гебрев. 

Обвиненият за шпионаж Николай Малинов е получавал милиони евро от компания, управлявана от считания за близък до Кремъл едър бизнесмен Константин Малофеев. Това посочват от прокуратурата.

На Леонид Решетников, който е бивш директор на Информационно-аналитичния отдел на Службата за външно разузнаване на Русия е наложена, от ДАНС, 10-годишна забрана за влизане в страната.

Според държавното обвинение в шпионската конспирация, целяща да дестабилизира страната, участват бившият собственик на КТБ Цветан Василев и оръжейният бизнесмен Емилиян Гебрев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Намерен при процесуално следствените действия е документ със заглавие „Придобиване на контрол върху Дунарит от ЕМКО ЕООД". В същия се описва схема на сделка между няколко компании, които са контролирани от обвиняемия Цветан Василев и от Емилиян Гебрев, чрез което предприятието „Дунарит" да стане собственост на последния”, разкри заместник главният прокурор Иван Гешев.

Заместник главният прокурор обяви, че са налични доказателства, уличаващи тясна връзка между Николай Малинов, Цветан Василев и считания за близък до Кремъл едър бизнесмен Константин Малофеев. Включително провеждане на срещи между лицата и съвместни бизнес планове.

При обиски в имоти в Перник и Брезник вчера са били иззети компютри, мобилни телефони и документи. Сред тях е докладна записка на руски, изготвена от Малинов, посветена на необходимостта от геополитическа преориентация на България в рамките на т.нар "Проект България", посочи Гешев.

„Според оценка на Малинов най-голям потенциал съществува в овладяване на предприятието „Виваком”, чрез съдействието на ВТБ”, заяви Гешев. 

Чрез овладяването на телекома е трябвало да се постави основа за финансиране на политически проект, чрез който страната ни да се ориентира към Русия, обяви Иван Гешев.

През 2015 г. търговско дружество на Малинов е получило милиони евро от кипърска компания, контролирана от Малофеев, с цел финансиране на опити за овладяване на български медии, обявиха от прокуратурата. 

„Чуждите организации, за които твърдим и е установено, че се е поставил в услуга със седалище в Руската федерация”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Снимка: btvnovinite.bg

А получилият забрана да влиза 10 години у нас генерал Решетников коментира, че не е официално уведомен от нашата страна, че вече е персона нон грата.

„Направо е смешно и трагично. Трагично е , че такива хора там ръководят, защото аз казвам, че съм вече в пенсия отдавна”, смята Решетников който исли, че отношенията с Русия ще  бъдат лоши и негативни заради тази афера, а тя е „конструирана извън България от  началника САЩ”.

Снимка: btvnovinite.bg

Председателят на Комитета по външни отношения в Съвета на Федерацията на Русия Константин Косачев пък обяви във Фейсбук, че е готов да окаже дипломатическа, обществена и дори юридичекса помощ, ако се стигне до обвинения за членове на „Русофили”.

Държавният ни глава взе отношение по темата с шпионския скандал.

„Шпионаж в полза на чужда държава е изключително тежко обвинение. Затова очаквам от следствието  да представи неоспорими факти. В противен случай ще остане съмнението, че български институции са употребени в режисиран вътрешнополитически сценарий.  Очаквам наистина категорични доказателства, че българската външна политика не се е превърнала в заложник на вътрешно-партийни интереси и обслужваща интересите на управляващите”, заяви президентът Румен Радев.

Оръжейният бизнесмен Емилиян Гебрев и руснакът Константин Малофеев не бяха открити за коментар.

Единственият обвинен на този етап български гражданин - Николай Малинов, е освободен от следственият арест срещу гранция от 50 хиляди лева. Малинов има забрана да напуска страната. 

Още по шпионския скандал очаквайте утре в сутрешния блок на bTV "Тази сутрин". Ексклузивен гост ще бъде Николай Малинов.