Арестуваният за разпит секретар на движение „Русофили” Юрий Борисов, заяви че са искали да го сплашат, за да не пише за външна политика. По думите му организацията е следена отдавна, а по време на самият разпит той заявил, че е готов да съдейства напълно. 

По първоначална информация арестите и разпитите на членове на движение "Русофили” са във връзка с разследване за шпионаж в полза на чужда държава или организация. 

Над четири часа е разпитван бившият директор на вестник "Дума" Юрий Борисов. Срещу него няма повдигнати обвинения. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Не съм се поставял в услуга на ничии организации, още по-малко като шпионин, даже заявих че съм готов да съдействам напълно в борбата с народните врагове. Нашата организация е следена доста отдавна, имаме информация, включително и от мои близки, че организацията е следена отдавна. Опитват се да й вменяват работа в полза на Русия. Това е сплашване", категоричен е Юрий Борисов. 

- Какво цели това?

"Няма да се занимавате с русофилска дейност, няма да пишете срещу външната политика на България". Аз съм активен в писането. 

- Колко часа ви разпитваха? 

Три пъти по час - час и нещо. Трима души – следовател, втори следовател, пред съдия, на три различни места в София, с едни и същи въпроси. 

- Какви бяха въпросите? 

"Познавате ли руски граждани, по какъв повод ги познавате?" Главно се въртяха нещата около финансирането на организацията, много често се опитваха да изкопчат информация за ген. Леонид Решетников, с който аз бих казал, че съм в приятелски отношения, въпреки че отдавна не съм се чувал с него. Постоянно искаха да внушат, тикаха ме към това, че той иска да влияе на политиката в България, че той се интересува от българската политика. Десет пъти ме попитаха дали ние като русофили работим за някого или се намесваме в политиката. 

- А работите ли за някого в политиката? 

Не, ние не можем. За това, защото в ръководството на „Русофили” имаме хора от „Атака”, от ГЕРБ, от СДС и от БСП. Няма как политически да работим за някого. Зам.-председател на организацията е Галина Стоянова, кмет на Казанлък, зам.-председател е и депутатът проф. Станислав Станилов. Няма как да се случи това. Няма как да работим. А и да работим политически, това не е престъпление, но не е такъв случаят.

През цялото време (на разпита) това беше – Решетников, давали ли сте му информация, какво е финансирал. 

- А с какво информация разполага движение „Русофили”? 

С никаква информация не разполагаме. Ние разполагаме с информация за себе си. Питаха ни: „Идва ли ли са пари от там и изнасяли ли сте информация за тях?”. Даже един от разпитващите се засмя и каза: „Ми то и информацията за цената на динята също е информация, конкретно ще го попитаме ли за нещо?”. 

- От къде се финансира вашата организация? 

Нашата организация се финансира от дарения. И това го обясних няколко пъти – ние имахме един проект за издаване на учебници и помагала за детски градини по руски език. Там имаше скромно финансиране от руска държавна структура – „Россътрудничество”, което тя върши из цял свят. 

Ако се бях ориентирал към нещо, което се подкрепя от „Америка за България”, щях да бъда много добре. Между другото им казах, че има смекчаващо вината обстоятелство, защото съм почетен гражданин на два американски щата – на Небраска и на Тексас. 

- И те как реагираха на това нещо? 

Ами, засмяха се, нещо не го взеха много насериозно.

  • Руски сенатор заклейми обвиненията в шпионаж срещу Николай Малинов от „Русофили”
  • Спецпрокуратурата с нова порция „шпионски” документи
  • След шпионския скандал: БСП питат Борисов за отношенията на България с Руската федерация
  • Костов: КТБ вече е собственост на ВТБ
  • Журналистът Йово Николов: Прокуратурата бърка слугинаж с шпионаж
  • Ген. Атанасов за шпионския скандал: Манипулират общественото мнение предизборно
  • Прокуратурата разпространи доклада на Николай Малинов неясно до кого (ОБЗОР)
  • Мария Захарова: Разчитаме, че България няма да влоши отношенията с Русия
  • „Русофилите в България не могат без външна помощ”: Документът, заради който обвиниха Николай Малинов
  • Емилиян Гебрев: Разследването за шпионаж осветлява подробности за покушението срещу мен