Докладът на обвиняемия за шпионаж Николай Малинов - в медиите. Прокуратурата извади наяве доказателства и по това дело.

В копието от документа, който прокуратурата разпространи, е начертан план за преориентацията на България към Русия. На него няма конкретна дата, но се описват идеи как да се засили руското влияние у нас.

Като ключова е посочена покупката на „Виваком” на цена под пазарната и като част от пакет от предприятия за над милиард и половина евро, които "бившият банкер Цветан Василев е готов да предостави на руския бизнесмен Константин Малофеев с цел да не стават българска собственост".

На светло излиза докладната записка на Николай Малинов, по която той беше обвинен в шпионаж. В разпространеното от прокуратурата той прави анализ за отношението на Запада към България и предлага на Русия да засили политическото и икономическото си влияние у нас чрез придобиването на активи, свързани с фалиралата КТБ.

Само на един документ е отпечатана датата 17 февруари 2016 г. В текста, за който се твърди, че е писан от Малинов, той критикува западния свят. 

Снимка: btvnovinite.bg

Западът е завладял страната ни, пише още в разпространените от прокуратурата документи. 

Снимка: btvnovinite.bg

Вчера главният прокурор подчерта от трибуната на НС, че обвинението за шпионаж не е атака срещу движение "Русофили". Зам.-председателят на организацията е на обратното мнение.

„Движението на практика е обезглавено. Какво значи да шпионирам? За да шпионирам, аз трябва да имам достъп до класифицирана информация. От къде да я имам? Това е някаква пиар акция, насочена или свързана с избора на нов главен прокурор”, заяви Владимир Чуков, зам.-председател на "Русофили".

Снимка: btvnovinite.bg

В разпространените от прокуратурата документи попада предложение за придобиване на контрол върху „Дунарит” от „Емко”. Собственикът на „Емко” - Емилиян Гебрев, вижда връзка между избухналия шпионски скандал и опита за покушение срещу него през 2015 г. По думите му той не се познава с никого от обвинените за шпионаж в полза на Русия.

„Това време съвпада с моето покушение и наличието на представители на чужди страни в непосредствена близост до нас”, заяви Гебрев.

В приложение две от разпространената докладна записка - "Създаване на икономическа основа за нашата дейност", попада информация за безвъзмездно предаване на активи на стойност от над милиард и половина евро от страна на бившия банкер Цветан Василев към руския бизнесмен Константин Малофеев.

Снимка: btvnovinite.bg

Имената Игор Шогалев наподобяват тези на бившия министър на масовите комуникации на Руската федерация. От 2012-2018 г. той е помощник на президента на страната. Към днешна дата Шогалев е пълномощен представител на Путин в централния федерален окръг.

Снимка: btvnovinite.bg

Междувременно говорителят на външното руско министерство Мария Захарова заяви, че Русия е запозната с обвинението.

Снимка: btvnovinite.bg

  • Руски сенатор заклейми обвиненията в шпионаж срещу Николай Малинов от „Русофили”
  • Спецпрокуратурата с нова порция „шпионски” документи
  • След шпионския скандал: БСП питат Борисов за отношенията на България с Руската федерация
  • Костов: КТБ вече е собственост на ВТБ
  • Журналистът Йово Николов: Прокуратурата бърка слугинаж с шпионаж
  • Ген. Атанасов за шпионския скандал: Манипулират общественото мнение предизборно
  • Мария Захарова: Разчитаме, че България няма да влоши отношенията с Русия
  • „Русофилите в България не могат без външна помощ”: Документът, заради който обвиниха Николай Малинов
  • Емилиян Гебрев: Разследването за шпионаж осветлява подробности за покушението срещу мен
  • Николай Ненчев: Сигналът за шпионския скандал вероятно е от чужди служби