Специализираната прокуратура направи публични поредна селекция от документи, свързани с разследването за шпионаж, по което обвиняем за престъпление против републиката е председателят на Национално движение „Русофили” Николай Малинов. Сред тях най-интересни са два – дарение за организацията от свързваната с Цветан Василев „Бромак” и компютърна експертиза на телефон, за който се твърди, че е на бившия главен редактор на „Дума” Юрий Борисов.

Дарението е в размер на 31 515 евро за отпечатването на 200 бр. от паметния знак „Самарски кръст” по случай 135 години дипломатически отношения между България и Русия. Датата на договора е 15 януари 2013 г.

В по-ранна публикация на държавното обвинение беше представена докладна записка, за която се твърди, че е от Малинов. В нея се излага план за създаване на мощна русофилска партия със собствени медии, финансирана чрез активи, намиращи се в орбитата на Цветан Василев и КТБ, които бившият банкер трябвало да предостави. Сега е поместен и български превод на същата докладна записка.

Снимка: БГНЕС

Има и два договора, по които страна е Николай Малинов като физическо лице или като издател на вестник. С единия той предоставя информация на Руския институт за стратегически изследвания, а с другия предоставя пространство за съдържание на „Российская Газета” в изданието си.

Справката от телефона, за който се твърди, че е на Юрий Борисов е по-любопитна. В нея изрично се подчертава, че в паметта на устройството не са били открити файлове, свързани с движение „Русофили”, общество „Двуглав орел”, Руския институт за стратегически изследвания и 4 други физически или юридически лица с отношение към разследването, които са цензурирани от държавното обвинение.

Извлечени са чатове от няколко програми, но в представената на медиите извадка има само няколко разговора. „Фейсбук” потребител „Ивелина” (фамилията е скрита) се възмущава от публикация на „медията на Малинов”, на което притежателят на телефона отговаря „Съдържанието се определя в Москва”.

В рамките на друг разговор с нея той категорично отрича да е използвал приложението за криптирана комуникация „Телеграм”, при което „Ивелина” му копира техни чатове. В един от тях потребителят е казал „Трябва да се подготви за година-две истинска лява и русофилска партия, която да влезе в НС и да играе ролята на балансьор”. „Да, това за партията може да са мои думи”, отговаря притежателят на иззетото мобилно устройство.

Според разследващите, действително на него имало „Телеграм”, който обаче е бил изтрит.

Друг „Фейсбук” потребител – „Панко”, отбелязва: „Нямате търпение да сменяте властта в държавата и в партията”, на което получава отговор: „Така искат кукловодите. Ние просто сме изпълнители”.

В „Уотсап” собственикът на смартфона казва преди 14 март 2019 г. на потребител „Ники Мал Ники Малинов” по отношение на онлайн медия: „Трябва да видим дали (скрито) няма да се продава. Нали руснакът иска да купува инфо сайт?”.

В рамките на експертизата по никакъв начин не се прави връзка между телефона и Борисов извън използването на потребителско име Yuri Borissov – няма, например, данни асоциираният телефонен номер да е негова собственост или, ако устройството има биометрични сензори (за отключване с лице или отпечатък), те да съдържат данни за бившия главен редактор на „Дума”.

Шефът на русофилите е категоричен, че в новите публикации на прокуратурата няма данни за шпионаж.

„Аз разбирам само едно нещо, че някой казва – той е шпионин и сега ударно всички се опитват това да го докажат. Защото така работи праворазването – първо отправя обвинения, а после търси доказателства”, коментира Николай Малинов.

От прокуратурата не коментираха. Обявиха само, че доказателствата са огласени заради високия обществен интерес по случая.

 • Руски сенатор заклейми обвиненията в шпионаж срещу Николай Малинов от „Русофили”
 • След шпионския скандал: БСП питат Борисов за отношенията на България с Руската федерация
 • Костов: КТБ вече е собственост на ВТБ
 • Журналистът Йово Николов: Прокуратурата бърка слугинаж с шпионаж
 • Ген. Атанасов за шпионския скандал: Манипулират общественото мнение предизборно
 • Прокуратурата разпространи доклада на Николай Малинов неясно до кого (ОБЗОР)
 • Мария Захарова: Разчитаме, че България няма да влоши отношенията с Русия
 • „Русофилите в България не могат без външна помощ”: Документът, заради който обвиниха Николай Малинов
 • Емилиян Гебрев: Разследването за шпионаж осветлява подробности за покушението срещу мен
 • Николай Ненчев: Сигналът за шпионския скандал вероятно е от чужди служби
 • Шпионският скандал: Главният прокурор и ДАНС за разследването (ОБЗОР)
 • И Константин Малофеев – персона нон грата у нас за 10 г.
 • 8 са били задържаните по разследването за шпионаж
 • Борисов за шпионската афера: Нямам никаква роля в този процес
 • Заради шпионския скандал: БСП поиска изслушване на премиера Борисов в парламента
 • Защо председателят на движение „Русофили” се оказа с обвинение за шпионаж и пране на пари?
 • Константин Малофеев: В България се провежда русофобска провокация, подобна на тази в Тбилиси
 • Посолството на САЩ за шпионския скандал: Подкрепяме България в защита на нейния суверенитет
 • Игри на тихия фронт: Как се вербува агент за влияние?
 • ГЕРБ и БСП в словесна престрелка заради шпионския скандал