Информация за бившия шеф на Информационно-аналитичния отдел на Службата за външно разузнаване на Русия - Леонид Решетников - това е била основната тема по време на разпита на бившия главен редактор на вестник "Дума" - Юрий Борисов.

По думите на Юрий Борисов - движение "Русофили", където той е секретар, е следено отдавна. Той определи разпита по разследването за шпионаж като опит за сплашване.

"През цялото време това беше - Решетников, давали ли сте му информация, какво е финансирал”, обясни за разпита Юрий Борисов.

Според него движение "Русофили" разполага с информация само за себе си и това, което прави. А финансирането е само от дарения. 

"Ние имахме само един проект за учебни помагала и там имаше скромно финансиране от руска държавна организация”, посочи още Юрий Борисов.

Генерал Решетников, който наскоро беше забъркан и в скандал с твърдения, че се меси в изборите в България, коментира отново темата. Той критикува българските власти.

Снимка: btvnovinite.bg

"Американците започнаха кампания "Руски шпиони в България". Уверен съм, че акцията на българските власти изцяло ги дискредитира в очите на българския народ. Нападките срещу хора, които почитат традициите и историята, жертвите дадени от Русия при създаването на българската държава, могат само да навредят на България", твърди ген. Решетников.  

Депутатът руската дума Константин Косачев обяви във Фейсбук, че е готов да окаже дипломатическа, обществена и дори юридическа помощ, ако се стигне до обвинения за членове на "Русофили".

Тази сутрин в студиото на bTV журналистите Велислава Дърева и Светлана Шаренкова също защитиха разследвания за шпионаж Юрий Борисов. 

"За да може да работи човек в полза на друга държава и да се подложи в услуги на чужди институции, той трябва да има достъп до класифицирана информация. Това са неправителствени организации, те нямат допуск”, отбеляза Светлана Шаренкова.

"Това е изключително тъпо действие на българските власти. Тъпо, подчертавам. Защото това е откровена репресия срещу една гражданска организация и да извършиш това на 9 септември, трябва или да си много глупав, или да си много нагъл", заяви и Велислава Дърева. 

Все още няма официална информация дали председателят на "Русофили" Николай Малинов е бил задържан. И до сега мобилният му телефон остава изключен. 

  • Руски сенатор заклейми обвиненията в шпионаж срещу Николай Малинов от „Русофили”
  • Спецпрокуратурата с нова порция „шпионски” документи
  • След шпионския скандал: БСП питат Борисов за отношенията на България с Руската федерация
  • Костов: КТБ вече е собственост на ВТБ
  • Журналистът Йово Николов: Прокуратурата бърка слугинаж с шпионаж
  • Ген. Атанасов за шпионския скандал: Манипулират общественото мнение предизборно
  • Прокуратурата разпространи доклада на Николай Малинов неясно до кого (ОБЗОР)
  • Мария Захарова: Разчитаме, че България няма да влоши отношенията с Русия
  • „Русофилите в България не могат без външна помощ”: Документът, заради който обвиниха Николай Малинов
  • Емилиян Гебрев: Разследването за шпионаж осветлява подробности за покушението срещу мен

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!