Закупуване на активи за стотици милиони, финансиране чрез тях на медии и създаването на партия, която да промени геополитическата ориентация на България в посока към Русия – според прокуратурата така е трябвало да се развие планът на български гражданин и чуждестранни организации, заради разследването на който вчера бяха арестувани и разпитвани социолог и членове на ръководството на Национално движение „Русофили”.

Председателят на организацията Николай Малинов вече официално е обвиняем за престъпление против републиката, като обаче е и пуснат на свобода срещу 50 000 лв. гаранция, стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров днес.

На брифинг в МВР без право на журналистически въпроси обвинител №1 и заместникът му Иван Гешев дадоха повече подробности по случая, като обявиха и че избягалият в Белград бивш собственик на КТБ Цветан Василев е имал участие в схемата, като е предлагал контролирани от него активи да отидат в руски ръце или да се използват за финансиране на цялата кампания.

Цацаров специално отбеляза, че при разследването на престъпление против финансовата и кредитната система (вероятно се визира случаят с КТБ-б.р.) е било установено пране на пари и меропрития на ДАНС по линия на финансовото разузнаване са показали, че част от трансферите са от лицa, ръководещи чуждестранни организации с интереси в българския обществен и политически живот.

Снимка: Ладислав Цветков

Става дума за базираните в Русия Общество „Двуглав орел” и Руския институт за стратегически изследвания (известен у нас покрай бившия си председател ген. Леонид Решетников – б.р.), с ръководителите на които Николай Малинов се срещал често, за да дава информация и да получава задачи срещу парични суми, според разследващите. Те били оформени през договор, сключен с контролирано от Малинов дружество, в който имало клаузи за поверителност.

Снимка: Ладислав Цветков

Иван Гешев посочи, че при претърсванията и изземванията в имоти в Перник и Брезник вчера са били иззети компютри, мобилни телефони и документи. Сред тях е докладна записка на руски, изготвена от Малинов, като тя е посветена на необходимостта от геополитическа преориентация на България в рамките на т.нар „Проект България”.

Според цитирания от зам.-главния прокурор документ усилията трябва да се насочат към дейност на неправителствени организации, създаване и поддръжка на сайтове, изграждане на авторитетен телевизионен канал или информационна агенция, поддържане на влиятелен аналитичен център и, в крайна сметка, на партия, която да стане масова електорална сила и незаобиколим фактор в рамките на парламента.

Гешев посочи, че всичко това не може да стане без икономическа основа, като, по думите му, в докладната записка е имало пасаж за „безвъзмездно прехвърляне на активи за половин млрд. евро” от обвиняемия Цветан Василев към считания за близък до Кремъл едър бизнесмен Константин Малофеев. В тази връзка е и документ, за който се твърди, че е написано на руски предложение от Василев относно продажба на предприятия, осигуряващи 9% от БВП на България.

Снимка: Ладислав Цветков

В същото време прокуратурата разполага с данни, че през 2015 г. контролирано от Малинов дружество е получило милиони за медийни проекти от компания в Кипър, свързана с Малофеев.

В периода от януари до март 2015 г. имало договорености в сферата на комуникациите („Виваком”, която с помощта на банка ВТБ да бъде придобита и след това – препродадена, но не и на български инвеститор), медиите (все още съществуващата по това време група около ТВ7) и военнопромишления комплекс („Авионамс” и „Дунарит”, като Гешев заяви, че има и документ специално посветен на схемата, по която русенският военен завод трябва да отиде в Емилиян Гебрев).

От всичките сделки, тази с „Виваком”, според разследващите, е била ключова за осигуряване на финансов ресурс за новата партия. Преминаването на ТВ7 в проруска орбита пък се провалило, според написаното от Малинов, "тъй като държавата беше изцяло срещу нас".

Според Иван Гешев има доказателства за връзката между Малофеев, Маринов и Василев, като свързващо звено е бил бившият шеф на РИСИ ген. Леонид Решетников. Бившият разузнавач е с наложена от ДАНС 10-годишна забрана да влиза у нас.

Самият Решетников беше категоричен пред bTV: "България има външно управление и влияние. Това е измислица на американските спец служби. Правят всичко, което да разруши нашите връзки-исторически, православни и други".

  • Руски сенатор заклейми обвиненията в шпионаж срещу Николай Малинов от „Русофили”
  • Спецпрокуратурата с нова порция „шпионски” документи
  • След шпионския скандал: БСП питат Борисов за отношенията на България с Руската федерация
  • Костов: КТБ вече е собственост на ВТБ
  • Журналистът Йово Николов: Прокуратурата бърка слугинаж с шпионаж
  • Ген. Атанасов за шпионския скандал: Манипулират общественото мнение предизборно
  • Прокуратурата разпространи доклада на Николай Малинов неясно до кого (ОБЗОР)
  • Мария Захарова: Разчитаме, че България няма да влоши отношенията с Русия
  • „Русофилите в България не могат без външна помощ”: Документът, заради който обвиниха Николай Малинов
  • Емилиян Гебрев: Разследването за шпионаж осветлява подробности за покушението срещу мен