Сделката за придобиването на „Виваком” е свързана с плащането на „комисионна” за „клановете” на Делян Пеевски и на премиера Бойко Борисов. Това заяви бившият собственик на КТБ Цветан Василев в интервю за сайта ktbfiles.com.

„Това, което се случва сега, е класическа криминална кражба с участието на една руска държавна банка, толерирана от българската държава. Явно добре са обещали да защитят интересите на тези, от които зависи”, коментира банкерът, като обяснява, че „подопечния на Борисов” началник на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество е включил телекома в претенциите на държавния орган.

Целта – „който иска да придобие „Виваком“, трябва да отиде и целуне ръка на силните на деня, за да освободят блокадите”.

Василев за пореден път твърди, че компанията се продава на силно занижена цена.

„Става въпрос за преразпределяне на едни минимум 300 млн. евро в съотношение 20% в полза на ВТБ, около 20% е за вездесъщите измамници братя Велчеви и Красимир Катев като слугинаж на ВТБ, и от 43 до 46%  за мюрето Спас Русев. Вероятно, обаче, фигурантът ще трябва да сподели голяма част от така наречената си печалба, в абсолютно измерение около 135 мил евро, със силните на деня. С онези, които и сега точат компанията и я направиха първи фен и спонсор на отбора на народа”, обяснява Василев.

Той коментира и ситуацията с „Булгартабак”, като цитира думите на Делян Пеевски, казани пред него – че Бойко Борисов, Ахмед Доган и Александър Сталийски е трябвало да получат бонуси заради това, че са разрешили приватизацията на тютюневия холдинг.

„Малко известен е фактът, че началната идея беше аз и моята група да участваме в приватизацията на „Булгартабак“ в консорциум с Korean Tоbacco. Недвусмислено ми беше подсказано, че така сделката няма да мине. Независимо, че аз имах консултантски договори с Rothschild в Париж. Тогава си платих консултантските договори и изоставих идеята, защото волята на Падишаха беше друга”, твърди Цветан Василев.

Той нарича Делян Пеевски „брокерът между мен и ДПС”: „Това ми е давало комфорт в отношенията с ДПС, защото в крайна сметка е известна ролята на турската партия като корпорация”. Банкерът признава, че влиянието на ДПС е помогнало на банката в тежки за нея моменти, но отрича КТБ да е била пряко свързана с движението.

„Пеевски на практика се е представял от мое име навсякъде. Той е представял всичките си щения като мои. Това са неща, които в крайна сметка доведоха до моето капсулиране, до номинирането ми за олигарх номер едно”, казва Василев, според когото ударът срещу КТБ е бил внимателно подготвян, а неговата „глава” е била цената за сделка между Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Спас Русев и "Виваком" отговарят

Цялата процедура по придобиването на „Виваком“ беше напълно прозрачна и медийно отразена – както в България, така и в чужбина. Това се посочва в позиция на Спас Русев по повод интервюто на Цветан Василев.

„В тази връзка, всички твърдения от страна на Цветан Василев, свързващи „Виваком“ и моето име с инсинуации за скрита собственост, бъдещо разпределение на печалба от евентуална продажба на компанията и намесване на имена на политици, са крайно несериозни и целят единствено и само да злепоставят реномето на дружеството, да уязвят мен като инвеститор и собственик, както и да реализират евентуални политически дивиденти”, пише Русев.

"Като отговорна и прозрачна организация, "Виваком" се отчита регулярно и подробно както пред обществеността, държавните институции и регулаторните органи, така и пред инвеститорите в публичната облигация на компанията", посочиха от телекома в съобщение за медиите.