Още един руски гражданин е персона нон грата за България заради шпионската афера. Заради скаднала вътрешният министър, шефът на ДАНС и главният прокурор бяха спешно изслушани в парламента. 

Снимка: btvnovinite.bg

Стана ясно, че считаният за близък до Кремъл бизнесмен Константин Малофеев е с 10-годишна забрана да влиза в страната ни.

В хода на разследването за шпионаж са били задържани и обискирани 8 души. 

Снимка: btvnovinite.bg

По информация на bTV сред тях са членовете на Русофили Ваня Добрева, Николай Малинов, Юри Борисов, Енчо Москов, Владо Чучуев, Милен Чакъров, Антон Тончев.

Снимка: btvnovinite.bg

Само пред bTV обвиненият Николай Малинов заяви, че недоумява защо е преследван за престъпление срещу републиката заради своите идеи.

Квалификацията „шпионин” е обидна за мен в личен план, обяви той в предаването „Тази сутрин”.

Снимка: btvnovinite.bg

Николай  Малинов каза още, че е приятел със считания за близък до Кремъл едър бизнесмен Константин Малофеев. „Познаваме се от 2014-та или 2015-та година”, уточни той.

Малинов беше категоричен, че не е получавал пари от Малофеев. 

Главният прокурор отговори задочно от трибуната на НС.

„Това не е преследване за идеи, защото когато идеите се налагат с пари и с влияние и са насочени срещу националната сигурност на България, това е престъпление”, заяви Сотир Цацаров.

Работата по обвинението за шпионаж е започнала от разследване на следа за пране на пари, съобщи председателят на ДАНС.

Снощи Константин Малофеев определи събитията у нас като „провокация".

„Изявлението на външния министър на България и преследването на движението "Русофили", безусловно са звена на една и съща верига, които насърчават русофобската провокация, сходна с тази в Грузия. Целта им е да скара братските народи на Русия и България", посочи Малофеев.  

В студиото на „Тази сутрин" Малинов разказа, че е приятел и с другия обявен за персона нон грата у нас Леонид Решетников. По думите му, той е съдействал с контакт на президента на футболния Славия Венцеслав Стефанов да организира среща между Решетников и Корнелия Нинова. 

„Смятам, че на тази среща се обсъждаха едни и същи въпроси, като навсякъде, включително кой ще е кандидат за президент”, каза още Малинов. 

Той разказа и за познанствата си с Цветан Василев и Делян Пеевски, но отрече да познава оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев.

„Запознавал съм Малофеев с Цветан Василев. Това лошо ли е?! Не знам и не ме интересува какви са били техните взаимоотношения от там нататък”, отбеляза Малинов.

И уточни: „Поводът е, че Цвeтан Василев беше оставен на улицата с риск да загуби живота и семейството си. Беше заплашена дъщеря му, според него и помоли връзка с влиятелни кръгове в Русия”. 

Николай Малинов каза, че се познава и с Делян Пеевски. „Делян Пеевски и Цветан Василев имаха кабинети един до друг – той му беше дясната ръка”, посочи Малинов.  

Пред медиите дългогодишният адвокат на Цветан Василев Лазар Карадалиево отхвърли връзка на банкера с разследването за шпионаж.

От ДПС обявиха, че на този етап нямат коментар по думите на Малинов за депутата Делян Пеевски.

Утре се очаква официалната реакция на Кремъл по този въпрос.

От руското посолство съобщиха, че позицията на Москава ще бъде разпространена от говорителя на външното им министерство Мария Захарова. В предаването "Тази сутрин" пък ще гостува оръжейният бизнесмен Емилиян Гебрев.