Руският бизнесмен Константин Малофеев е с наложена забрана за влизане в България за 10 г. Това обяви в парламента главният прокурор Сотир Цацаров, който беше изслушан във връзка с разследването на шпионаж в полза на чужда държава, по което обвиняем е председателят на движение „Русофили” Николай Малинов.

Според разследващите той е имал участие в мащабен план за промяна на геополитическата ориентация на България, в рамките на който именно Малофеев трябвало да придобие от бившия собственик на КТБ Цветан Василев активи за стотици милиони евро и да финансира телевизия и политически проект. Замесен в случая е и известният у нас бивш разузнавач и бивш директор на Руския институт за стратегически изследвания ген. Леонид Решетников, който също вече е със забрана да влиза у нас.

Цацаров поясни, че разследването е започнало като разследване на пране на пари. "В това разследване са установени парични потоци, които стигат до определено лице, или определени търговски дружества или до определени обществени организации. Конкретното лице, за което става дума, повтарям още веднъж е лицето Николай Малинов. Не сме събрали, каквито и да е доказателства по отношение на други лица", подчерта още главният прокурор, макар по-рано днес силовият министър Младен Маринов да заяви, че общо 8 души са били задържани.

Обвинител №1 подчерта, че акцията не е атака срещу движение „Русофили” и русофилите в България. „Обвиняемият е председател на това движение, но отговорността, която той трябва да носи е за неговите лични действия. Фактът, че движението е било използвано от него за определени цели, не означава, че трябва да хвърлим сянка или да преследваме за идеи членовете на това движение. Това не е разделение на българското общество или опит за разделение на русофили и русофоби. В крайна сметка в случая става въпрос не за това на чии национални интереси служиш, а че увреждаш българските национални интереси”, подчерта Сотир Цацаров.

Попитан дали сътрудничи с руските тайни служби по случая Малинов, Цацаров поясни, че сътрудничи с партньорски.

  • Руски сенатор заклейми обвиненията в шпионаж срещу Николай Малинов от „Русофили”
  • Спецпрокуратурата с нова порция „шпионски” документи
  • След шпионския скандал: БСП питат Борисов за отношенията на България с Руската федерация
  • Костов: КТБ вече е собственост на ВТБ
  • Журналистът Йово Николов: Прокуратурата бърка слугинаж с шпионаж
  • Ген. Атанасов за шпионския скандал: Манипулират общественото мнение предизборно
  • Прокуратурата разпространи доклада на Николай Малинов неясно до кого (ОБЗОР)
  • Мария Захарова: Разчитаме, че България няма да влоши отношенията с Русия
  • „Русофилите в България не могат без външна помощ”: Документът, заради който обвиниха Николай Малинов
  • Емилиян Гебрев: Разследването за шпионаж осветлява подробности за покушението срещу мен