Кремъл намекна за последствия, ако Николай Малинов, който беше награден с орден „Дружба”, бъде преследван в България.

Това става ясно от думите на говорителя на Владимир Путин – Дмитрий Песков.

„Кремъл разчита на това, че награждаването на председателя на НД „Русофили” – Николай Малинов, с руския орден „Дружба” няма да стане причина за неговото преследване”, коментира Песков, цитиран от ТАСС.

„Смятаме, че подобни жестове на признание за заслугите на Малинов като принос за делото на единството на руския свят, принос за развитие на приятелството и сътрудничеството между народите на двете ни страни по никакъв начин не може и не трябва да е причина за някакви преследвания”, добави той.

По думите на Песков това „би било нелогично и би имало пагубни последствия”.

„Дори напротив – разчитаме, че такива хора като него ще получат възможността и по-нататък да работят за развитието на приятелските, отдавнашните и исторически отношения между народите на двете ни страни”, подчерта пресаташето на Кремъл.

У нас в началото на септември Малинов беше обвинен в шпионаж, а вчера главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил сигнал с искане да се установи защо специализираният съд е позволил Малинов да напусне България, без да бъде поискано становище от прокуратурата.

Самият Малинов пък разказа, че докато е бил в Москва се е срещнал и с руския разузнавач Леонид Решетников, който има 10-годишна забрана да идва в България: „Разочарован е от това, че въпреки позицията на президент и министър-председател, прокуратурата може да прави каквото си иска, а това не трябва да се допуска като система, защото Русия най-добре знае какво значи да дадеш прекалено много правомощия на прокуратурата”.