Руски шпиони са подготвяли операциите си за Европа и в частност за България, Крим, Молдова и Черна гора  от свой щаб във френските Алпи. Това разкри в разследването си френският вестник "Монд". В продължение на 4 години, до края на 2018 г., групата от руското военно разузнаване използва луксозни френски зимни курорти за логистична база.

В разследването си в. „Монд” нарича руските шпиони „убийците на руското военно разузнаване”.

Не е изненадващо, че френското контраразузнаване не е регистрирало странното руско присъствие в департамента от Савоа, смята авторът на разследването на вестник „Монд” Жак Фолору.

„Това е гранична зона с Швейцария. Много дискретно място, посещавано от много руснаци. От заможни туристи, които си позволяват ски ваканции висша гама. Това е място, на което руските шпиони лесно се сливат с посетителите. Контраразузнаванията на Франция, Великобритания и Швейцария установяват, че 15-те руски шпиони се връщат в алпийския си щаб преди всяка операция в ключови моменти - атаката срещу българина Емилиян Гребев, тази срещу Сергей Скрипал във Великобритания приз 2018 г., кампаниите за дестабилизация на Молдова през 2014 г. Или пък тази срещу Черна Гора, която се опитваше да се приближи до НАТО”, разказа Жак Фолору.

Какво още разказа Жак Фолору пред Десислава Минчева, вижте във видеото.