България попадна в епицентъра на нов международен скандал. Руски шпиони са имали тайна база във френските Алпи, откъдето са действали в няколко страни, сред които и у нас. Разкритията са на френския вестник "Монд".

Снимка: btvnovinite.bg

Според разследването между 2014 и 2018 г. руските шпиони многократно са пребивавали в градове в Югоизточна Франция и са пътували непосредствено до границата с Швейцария, а районът е бил използван за логистична база – за подготовка на операциите им в Европа. В частност България, Молдова, Крим и Черна гора.

В разследването си в. „Монд” нарича руските шпиони „убийците на руското военно разузнаване”.

Не е изненадващо, че френското контраразузнаване не е регистрирало странното руско присъствие в департамента от Савоа, смята авторът на разследването на вестник „Монд” Жак Фолору.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е гранична зона с Швейцария. Много дискретно място, посещавано от много руснаци. От заможни туристи, които си позволяват ски ваканции висша гама. Това е място, на което руските шпиони лесно се сливат с посетителите. Контраразузнаванията на Франция, Великобритания и Швейцария установяват, че 15-те руски шпиони се връщат в алпийския си щаб преди всяка операция в ключови моменти - атаката срещу българина Емилиян Гребев, тази срещу Сергей Скрипал във Великобритания приз 2018 г., кампаниите за дестабилизация на Молдова през 2014 г. Или пък тази срещу Черна Гора, която се опитваше да се приближи до НАТО”, разказа Жак Фолору.

През юли за същата група и за връзката й с Швейцария разказа разследващият сайт "Белингкат". Оттам тръгва и разследването на „Монд”.

Снимка: btvnovinite.bg

 „В началото при създаването на тази група, което е било около 2010 г., основно те са се занимавали със страни в Средна Азия. След това от 2011-2012 г. започват да проявяват интерес към Европа. До този момент хронологически не сме намирали по-голяма концентрация на офицери от тази група в една държава по едно и също време, отколкото 8-те души, които са присъствали в България в първите месеци на 2015 г.”, обясни Христо Грозев от "Белингкат".

Именно през 2015-а е случаят с бизнесмена Емилиян Гебрев. В "Тази сутрин" той заяви, че все още не знае кой се е опитал да отрови него и още двама души.

Снимка: btvnovinite.bg

„Връзката с "Новичок" се намира в спецификацията от финландската лаборатория и която е предоставена на нашите власти”, заяви той.

Резултатите от разследването у нас засега остават неясни.

Още от интервюто с Жак Фолору гледайте утре сутрин в предаването „Тази сутрин”.