Една от версиите за опита за убийство на бизнесмена Емилиян Гебрев чрез отравяне е свързана със сделка за оръжие и боеприпаси за Украйна, съобщиха в специално прессъобщение от прокуратурата.

„Една от версиите, по които се работи, е че опитите за убийство са свързани с такъв (на оръжие и боеприпаси-б.р.) износ за Украйна (за Министерство на отбраната и за Министерство на вътрешните работи – Национална гвардия на Украйна) - през декември 2014 г., януари 2015 г. и март 2015 г. Към април 2015 г. от страна на Емилиян Гебрев не са били предприемани действия, свързани с придобиване на предприятието „Дунарит“, поради което твърденията в тази насока и соченето на такива действия като повод за покушението са лишени от основание”, пишат от държавното обвинение.

В съобщението изобилстват подробностите около случая – от приемането във ВМА на Гебрев, сина му и високопоставен служител в компанията „Емко” до настоящия момент.

„Основната версия, по която се работи към този момент, е опит за отравяне чрез храна. В отработено кафе от кафемашина в дома на Емилиян Гебрев, както и в по дрехи на неговия син са открити следи от хлорпирифос (инсектицид, който е силно токсичен и се ползва срещу вредители по земеделските култури). Следи от такова вещество са открити и в консумирано ястие (салата) по време на вечерята на 28.04.2015 г., но те са в минимално количество и се дължат на доказана агрохимическа обработка на селскостопански продукти”, припомнят от прокуратурата първоначалното заключение на разследващите, като досъдебното производство е било спряно поради неразкриване на извършителя през юни 2016 г.

Нов тласък на разследването дава писмо на Емилиян Гебрев до главния прокурор, в което твърди, че е бил отровен с вещество от семейството на „Новичок”, подобно на случая „Скрипал” във Великобритания. Припомня се, че бизнесменът е изпратил проби във финландска лаборатория, като придобитото от разследващите заключение е отново за съединения, съдържащи фосфор.

Гебрев поиска и Организацията за забрана на химическото оръжие да помогне за установяване на действителния състав на веществото. Това обаче останало без резултат: „Според изпратеното до главния прокурор Сотир Цацаров уведомление „Представителите на ОЗХО изрично са се позовали на двустранното споразумение за привилегиите и имунитетите на ОЗХО, с което са дали сигнал, че ОЗХО няма да предостави свои експерти за ангажиране на целите на наказателно производство“.

„По линия на международния обмен са получени данни за самоличността на лицата, участвали според воденото във Великобритания разследване в покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал. От направените сравнения в базите данни на МВР и ДАНС е установено, че един от тях – Сергей Федотов, е пребивавал в България три пъти през 2015 г.”, припомнят от ПРБ.

Установени са и руснаците, които са придружавали Федотов: „Някои от тези лица са ползвали за настаняване столичен хотел, находящ се непосредствено до сградата, в която през 2015 г. се е помещавал офиса на ЕМКО ООД, с изрично настояване за конкретна стая, осигуряваща пряко наблюдение на входа на подземния паркинг на сградата”.

Тази посока на разследването също към момента е с неясно развитие заради видеотехническа експертиза на запис от охранителни камери, която е възложена на ФБР.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!