По-голямата част от първата вълна хора с пенсия от частен фонд нямат достатъчно пари в партидите си, за да я получават пожизнено, показва анализ на бранша, с който bTV разполага.

Снимка: btvnovinite.bg

Първата вълна от хора с право на така наречената „втора" пенсия ще се появи в края на 2021 г. Това са около 17 хиляди жени.

Снимка: btvnovinite.bg

25 на сто от тях имат натрупвания в партидите си, които ще позволят да им се изплаща пожизнена пенсия. Тя ще е между 35 и 165 лева.

Снимка: btvnovinite.bg

55 на сто нямат достатъчно натрупвания и затова ще получават така нареченото "разсрочено плащане". 20 на сто пък имат символични суми в партидите и те ще ги получат накуп.

Валерия Кирова ще е сред първите с „втора" пенсия у нас. Осигурява се на сума над средните за страната. И няма месец с пропусната вноска.

Снимка: btvnovinite.bg

„Знам в кой фонд са ми парите, включително пред 7-8 години ги предхвърлих от един в друг и знам с точност до стотинка колко пари имам”, разказва Валерия.

Жената е сред хората от „първата вълна", събрали най-много в партидата си. Затова и ще получи пожизнена пенсия -  месечно плащане до живот.

„Ще имам прилична втора пенсия, но това не означава, че до известна степен не съм разочарована. Разочарова ме това, че няма  да мога да си получа парите изцяло в момента на пенсиониране", казва Валерия.

Повечето хората от „първата вълна" обаче нямат достатъчно натрупвания за пожизнена пенсия.

Снимка: btvnovinite.bg

55 на сто или 9 600 жени имат между 700 и 5200 лева. И ще получат събраното на части за определен период. 20 на сто или 3 600 жени са с под 700 лева и ще ги получат накуп.

Снимка: btvnovinite.bg

„Може  би хора, които през този период са се осигурявали неритмично и под средната  осигурителна база за страната - за тези лица натрупванията, дори те да са на база гарантиран размер на брутните вноски, биха довели до едни пенсионни плащания в незначителен размер", казва Татяна Битунска от Българско актюерско дружество.

Като причина за случаите на ниски „втори” пенсии експертите сочат и запазването на частта от пенсионната вноска, която отива във  фондове - а именно 5 на сто. Затова, че тя отива там - държавната пенсия се намалява. От дружествата обаче казват, че това  трябва да засяга само периода, в който има фондове, а не целия стаж на човека.

Снимка: btvnovinite.bg

„Само за този период би трябвало да се приложи тази редукция, а не за целия им осигурителен стаж, това е много важно и тази несправедливост би трябвало да бъде коригирана", смята Николай Марев, представител на пенсионноосигурително дружество.

Около 3 милиона и 700 хиляди души имат партиди за "втора" пенсия.