Управляващите дадоха заден ход за болничните. Предложението беше първият ден да не се плаща. То обаче няма да се внася в парламента, заяви днес премиерът Бойко Борисов.

Идеята беше обявена след Коалиционен съвет с участието на министър-председателя миналия четвъртък и предизвика гнева на синдикатите, които готвят протести и стачка.

Протестни акции обаче обмислят и работодателите, които изразиха разочарование от поредната, по думите им, провалена реформа.

От миналата седмица се водят спорове по предложението, като мярка за намаляване на т. нар. фалшиви болнични.

Чуха се аргументи и в двете посоки, както и заплахи за протести. Днес премиерът свали напрежението, като каза, че предложението няма да стигне до парламента.

Този сюжет не е нов. В края на 2017 г. имаше предложение, но от НОИ, да се намали плащането, което работодателите правят за първите три дни. Тогава също имаше спорове и те също бяха потушени от премиера със заявката, че ще се търси друго решение на проблема. Две години по-късно търсенето започва отначало.

Предишният вариант предвиждаше за първите три дни от болничния работодателите да плащат не 70, а 50 на сто от дохода. Идеята отпадна след среща с премиера и обещание за по-строг контрол и по-високи санкции:

"За да не пострадат тези хора, които са реално болни, заради тези, които мамят. Вие знаете, когато дойде петък колко болнични се издават и айде в Гърция на почивка", коментира министър-председателят Бойко Борисов.

Две години по-късно – проблемът стои, като този път опитът беше да се реши с неплащане на първия ден от болничния. Съпротивата отново спря промените.

"Не само, че няма входирано предложение, няма и да има входирано предложение. Единствените протести, които честно ме притесняват, ако такова нещо се случи един ден, е на хотелиерите в Гърция. Това много ме притеснява, защото толкова много българи болни отиват на почивка в петъка, или предпразнично, или изобщо не се връщат", допълни Бойко Борисов.

Въпреки обещанието на премиера, синдикатите казват, че национален протест ще има. Най-вероятно в края на месеца.  

"Това беше гавра с българския народ, което се случи през последната седмица. Те просто тестваха за пореден път издръжливостта на българина и това е част от аргументите ни ние да продължим и да организираме този протест", заяви Любка Георгиева от КТ "Подкрепа".

Работодателските организации са разочаровани.

"Това е поредната провалена реформа поради липса на лидерство, популизъм и поддаване на натиск на улицата. Може би ще трябва и ние да организираме един протест на хората, които не крадат. Надявам се той да събере повече хора на площада", каза Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Страните не са единни и дали може да се измисли начин за контрол на кратките болнични. Според Борисов проблемът ще се гледа в Тристранния съвет. Работодателите обаче обмислят да го напуснат.