Синдикатите предупреждават - ако управляващите не се откажат от идеята първият ден от болничните да не се плаща, работещите ще започнат да търсят начини да си спестяват от осигуровките.

Работодателите пък се разделиха в позициите си трябва ли или не трябва да се покриват дните, в които служителите боледуват, както и кой да го прави - бизнесът или държавата, която така или иначе прибира осигуровките.

Проверка на bTV показва, че служителите с ниски заплати взимат много по-често болнични, отколкото високо платените.

„Когато ние променяме спешно и бързо условията за социално осигурителните плащания, няма как да обясним на хората защо трябва да продължат да плащат. Ако искаш да прекратиш някакви злоупотреби в една система, то налагаш контрол, а не ограничаваш права, които са дължими”, смята Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.  

„Всъщност порядъчните хора ще спечелят от тази мярка. От тази мярка ще загубят тези които лъжат, крадат, симулират а другите им изработват възнагражденията, докато те са на плажа или си прибират овощната градина, каза Васил Велев - АИКБ.

Управляващите продължават да си прехвърлят топката чия е идеята - на ГЕРБ или на патриотите. Преди почти 10 години трите дни болнични бяха прехвърлени към бизнеса от първото правителство на Борисов. Тогавашният финансов министър Симеон Дянков обави мярката за антикризисна и временна. Тя обаче действа и до днес.