Данните на Националния осигурителен институт показват стабилно увеличение в болничните. Това обаче не означава непременно, че има злоупотреби.

Броят на болничните листове в края на миналата година е бил почти 3 милиона и 300 хиляди. (3 299 650) През предходната - с 200 хиляди по-малко.

Увеличава се и размерът на изплатените обезщетения. За първите десет месеца на 2018 г. спрямо същия период на 2019 г. парите за временна неработоспособност са нараснали с близо 10%. 

Хора като Николай, които се осигуряват на максималния осигурителен доход, изчисляват колко ще ги удари по джоба новата мярка, ако им се наложат да боледуват например 5 пъти догодина. Това според него са 500 лева годишно, които няма да получат.

„Това са пари, които съм си изработил, пък реално имам право да съм болен, имам право да си взема болничен”, казва Николай.

Шефовете на  завод за хидравлични изделия обаче казват, че монетата има и друга страна. В завода се трудят близо 600 души.

„Убедени сме, че поне 60 % от хората, които са с болнични, всъщност са фалшиви. Те сами се показват, публикуват снимки в социалните мрежи, коментират с приятели и колеги къде са отишли на почивка, на лов, за риба...", казва Венцислав Калудов, работодател и член на АИКБ.

Работодателите са разделени. Две от организациите подкрепят мярката. Това са Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Асоциацията на индустриалния капитал. А Българската търговско-промишлена палата иска втория и третия ден да се плащат от НОИ, а не от фирмата.

Според Цветан Симеонов от БТПП не е справедливо вече толкова години коректно да се изплащат вноските за своите работници за здравно осигуряване и обезщетение по болест, и сега да плащат и втори път.

От Българската стопанска камара не подкрепят предложението на правителството и настояват и трите дни трябва да се изплащат от НОИ.

Лекарите са възмутени от предложението.

„Безкрайно засегнати сме! Непрекъснатите решения от сорта на - лекарите, които издават фалшиви болнични листи, лекарите убийци, лекарите престъпници - това руши имиджа на българския лекар”, заявява д-р Гергана Николова от БЛС.  

И предупреждават, че ограничаването ще доведе до разпространение на заразни болести и усложнения при болните, които ходят на работа. 

От Българския лекарски съюз не подкрепят порочни практики и призовават, ако се докажат злоупотреби, виновните да си понесат последствията.