Предложението първият ден от болничния да не се плаща нажежи страстите в държавата до червено. Синдикатите стягат редиците за протести и стачки. Учители плашат, че ще спрат да влизат в час.

Над 400 фирми в София се проверяват заради съмнения за злоупотреби с пари от Националния осигурителен институт, съобщиха оттам за bTV.

Данните на НОИ за последните 5 години показват увеличение на броя болнични листове, постъпили за изплащане от института. През 2014 г. са били малко над 2,5 милиона, а през 2018 г. близо 3 милиона и 300 хиляди. За 2019 г., само за първите девет месеца, броят надхвърля 2 милиона и 300 хиляди.

НОИ обжалва едва под 1% от болничните, показват данните за първите девет месеца на тази година, а и на миналата. От тях едва 30 на сто биват отменени.

Колко се обжалват и отменят по инициатива на работодателите не е ясно.

Наташа е сред учителите, които казват, че ако се приеме първият ден от болничния да не се плаща, ще спре да влиза в клас. На това всъщност са готови всички членове на синдикат "Подкрепа" в образованието.

"Аз мисля, че е абсолютно неприемливо и недемократично да се отнемат вече придобити права", каза Наташа Генинска, учител в 138 СУЗИЕ "проф. Васил Златарски".

Предложението дойде след заседание на Коалиционния съвет миналата седмица, като ден по-късно беше уточнено, че няма да важи в случаите на болно дете и трудова злополука.

Доктор Харачерова работи в медицински център, създаден към холдинг с над 2000 служители, и разказва за другата страна на монетата – злоупотребите с фалшиви болнични от работещите.

"Проблемът е, че болшинството от диагнозите, да не кажа всички, са недоказуеми диагнози – остри вирусни инфекции, хипертонична криза, бъбречна колика, другото често срещано е главоболие. Няма как ние да знаем дали преди 14 дни конкретния човек е имал главоболие. Неколкократно през годините сме правили обжалване и никога не е имало успех", заяви д-р Камелия Харачерова.

Синдикатите пък казват, че големият проблем всъщност са стотици кухи фирми, създадени, за да източват НОИ.

В тях фиктивно се назначават хора. След това от тяхно име се подават болнични за повече от 3 дни, тъй като плащането от НОИ започва тогава.

"НОИ започва да плаща, тази фирма започва да реализира приход и става "Да живей, живей труда", коментира Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа”.

От НОИ потвърдиха за bTV, че само в София се проверяват малко над 400 дружества заради съмнения за злоупотреби с пари от общественото осигуряване. Към момента за около 40 от тях  безспорно е установено, че не извършват реална дейност.

И синдикати, и работодатели настояват премиерът Бойко Борисов да свика среща с тях.

Утре стачните комитети на двата синдиката – „Подкрепа” и КНСБ ще заседават, за да решат бъдещите си действия.

Темата продължава във вторник в предаването "Тази сутрин".