След заседание на коалиционния съвет ГЕРБ – "Обединени патриоти" управляващите излязоха с предложение първият ден от болничните да е за сметка на работещите.

Все още не е ясно дали то идва от ГЕРБ или от патриотите.

Това предложение е направено по недостатъчно легитимен начин – не е обсъждано нито от Министерския съвет, нито от Националния съвет за тристранно сътрудничество, коментира в предаването „Тази сутрин” председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов (ДПС).

Той попита защо въпросът не е бил повдигнат при внасянето на бюджета на Държавното обществено осигуряване и на държавния бюджет в парламента.

По думите на Адемов това е посегателство върху осигурителните права на работещите, след като те заедно с работодателите плащат солидарно вноска за този риск.

Според него проблемът е в контрола върху фалшивите болнични и липсата на ефективен контрол не може да се прехвърля на работниците и служителите.

Председателят на парламентарната социална комисия коментира и проблема с пенсиите на хората, които първи ще получат пари и от втория стълб. Хасан Адемов смята, че управляващите трябва да преосмислят коефициентът на редукция за тези хора, който в момента е 20% и да го намалят. Мотивът му е, че за пенсиите от Националния осигурителен институт има субсидиране с 33% от държавата, а за тези от частните фондове няма.

Той призова да не се противопоставят първият и вторият стълб на пенсионното осигуряване.