Това е мярка срещу прекалено високия брой фалшиви болнични, каза Лидия Шулева по повод предложението първият ден от болничните да не се плаща. В предаването „Тази неделя” тя обясни, че има един основен проблем по отношение на контрола на болничните. Според нея е сбъркано и плащането, и контрола – при застрахователните компании, този който събира парите контролира и плащането, посочи бившият министър на икономиката.

Снимка: btvnovinite.bg

„В нашата система Агенцията за приходите събира парите, НОИ изплаща болничните, а лекарите, които са на подчинение на Министерството на здравеопазването дават болничните. Разкъсана е връзката между плащането и контрола, а трябва да е на едно място”, обясни Лидия Шулева.

По думите й, ако лекарите издават болничните, нормално е плащането да бъде в Здравната каса, защото касата може да ги контролира и няма да им е все едно от парите, които са при тях за разпределение, да раздават така спокойно болнични, от които няма нужда.

Другата възможност е всички лекари да бъдат на подчинение на НОИ, за да може там да е контролът, отбеляза още Лидия Шулева.

Снимка: btvnovinite.bg

Не бива да се противопоставят двата стълба на пенсионната система, смята още бившият министър на икономиката. Преди дни стана ясно, че по-голямата част от първата вълна хора с пенсия от частен фонд нямат достатъчно пари в партидите си, за да я получават пожизнено.

„Допускането, че натрупването по партиди през годините ще бъде достатъчно не се оказа правилно”, коментира Шулева.

„В онези години вероятно се е смятало, че 20 години са достатъчно дълъг период. Но през тези години имаше доста сериозна безработица все още вследствие на прехода, имаше и тежка финансова криза. Всички тези негативни явления нямаше как да бъдат предвидени”, обясни тя.

Според нея обаче, проблемът е колко хората ще вземат пари от първата пенсия. „Там има едни диспропорции, които будят сериозни притеснения. Те са свързани с така наречения коефициент на редукция – с колко процента трябва да бъде намалена пенсията от НОИ, която хората ще получават, за сметка на това, че ще има пенсия от втория стълб”, посочи Шулева.

Тя обясни, че на първо място пенсията в НОИ се получава както от осигурителни вноски, така и от държавна субсидия, която е 33% от сумата, която хората вземат, според бюджета за 2020 г.

„Казано по друг начин държавата се включва като осигурител, но изключвайки държавата при редукция на тази пенсия, хората ще бъдат лишени от субсидията. Такава субсидия ще получават всички, които са родени до 1959 г., а другите няма да я получават”, каза Лидия Шулева.

На второ място хората са внасяли с 5% по-малко в НОИ през последните 20 години, но осигурителният стаж е 40, отбеляза още тя и обясни, че това е само половината от времето, в което те са внасяли по-малко, докато този коефициент отчита за целия период. Тук има още една несправедливост, смята Шулева.