Двата представителни синдиката – КНСБ и „Подкрепа”, се събират на заседание във връзка с предложението първият ден от болничния да не се плаща от работодателите и да остава за сметка на работещите.

Предложението дойде след заседание на Коалиционния съвет миналата седмица с мотива, че така ще се пресекат злоупотребите.

Ден по-късно беше направено уточнението, че промяната няма да засегне болнични за гледане на дете и при трудова злополука.

Синдикатите стягат редиците за протести и стачки, а учители плашат, че ще спрат да влизат в час.

Над 400 фирми в София се проверяват заради съмнения за злоупотреби с пари от Националния осигурителен институт.

Данните на НОИ за последните 5 години показват увеличение на броя болнични листове, постъпили за изплащане от института.

През 2014 г. те са били малко над 2,5 млн., а през 2018 г. – близо 3,3 млн. За 2019 г. само за първите девет месеца броят им надхвърля 2,3 млн.

„КНСБ настоява за незабавна среща с министър-председателя Бойко Борисов и спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество с негово участие. Ако през следващите дни не бъде оттеглено заявеното намерение, заедно с колегите от КТ „Подкрепа“ ще инициираме серия от национални протестни действия”, обявиха тази сутрин от КНСБ.