Спортната 2019 г. беше белязана от голям трус в родния футбол. Расистки скандал, оставки и данни за престъпления в БФС.

Мачът срещу Англия на националния стадион мутира от двубой на терена до грозен расистки скандал, отекнал в целия свят. А шестте гола, които получихме и слабата игра на футболистите избледняха пред лавината от възмущение от света и у нас.

Двубоят беше съпътстван с маймунски звуци и нацистки поздрави от група, която напусна необезпокоявано стадиона още преди края на първото полувреме.

Преди края на мача си тръгна и Борислав Михайлов, а на следващият ден министър-председателят Бойко Борисов обяви, че държавата преустановява партньорството си с Футболния съюз, докато Борислав Михайлов не подаде оставка.

"Не искам по никакъв начин правителството, в лицето на спортното министерство, да бъде ангажирано с този председател на Футболния съюз", каза премиерът Борисов.

Първоначално от пресцентъра обявиха, че Михайлов остава начело на Футболната централа, но часове по-късно бившият вратар на националния отбор подаде своята оставка.

Междувременно ГДБОП започна разследване за корупция във футболното съдийство, Министерството на спорта пък стартира ревизия на БФС.

Снимка: Ладислав Цветков

А на последната си среща с медиите Борислав Михайлов, който ръководеше родния футбол от 2005 г. насам, се похвали с отлично управление на бюджета на БФС.

"През тези 14 години бях прекалено добър с всички и това е голямата ми грешка. Идва момент, в който на човек му писва. Аз съм успял човек, а в България никой не обича успелите”, коментира Борислав Михайлов.

Целият изпълком на БФС също подаде оставка. Тръгна си и треньорът Балъков, а временен президент на БФС стана Михаил Касабов. По-късно обаче вицепрезидентът Йордан Лечков пусна жалба в съда срещу издигането на Касабов. Мотивът на Лечков – не бил подавал оставка от поста първи вицепрезидент. На следващо заседание в БФС Лечков беше освободен от поста след гласуване на Изпълкома.

Снимка: Ладислав Цветков

Разследване на bTV показа как БФС харчи държавните пари, отпуснати за младите футболисти. Футболната централа е купувала екипи от дружества, едното от които днес дължи стотици хиляди левове на държавната хазна, а другото е прехвърлено на бездомник.

Лагери на юноши пък са се провеждали в хотели, свързани с вицепрезидентите Лечков и Фурнаджиев.

От МВР обаче потвърдиха, че разследват Футболния съюз за икономически престъпления. Новият президент на БФС ще бъде избран на 7 юни.

  • Равносметката 2019: В края на годината Бойко Борисов смени социалния министър
  • Равносметката 2019: Димитър Маринов развя българското знаме на наградите "Оскар"
  • Равносметката 2019: 50 години след кацането на Луната – време за завръщане?
  • Равносметката 2019: Целувката на Кобрата
  • Равносметката 2019: Медали, върхови постижения и признание за българските спортисти
  • Равносметката 2019: Истерията „социалните ще ни вземат децата”
  • Равносметката 2019: Зараза, протести и напрежение заради чумата по свинете
  • Равносметката 2019: Предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман
  • Равносметката 2019: Местните избори
  • Равносметката 2019: Шпионските скандали в България