За 3 години, между 2015 г. и 2018 г., държавата отпуска на БФС малко над милион лева (1 008 000 лв.) за екипи и топки. За доставка на детската екипировка, футболната централа подписва три договора. Всеки за по 336 хиляди лева.

Първият – за доставка на повече от 11 000 екипа и близо 1800 топки е подписан с фирма "Белал Сохайб" ООД. Дружеството е учредено в България от двама афганистанци, с постоянен адрес Мазар-и-Шариф - Афганистан.

Опитите ни да се свържем с учредителите на тази фирма останаха без успех. Без успех са вероятно и опитите на Националната агенция за приходите да събере дълговете на "Белал Сохайб" ООД.

Дружеството е в черния списък на НАП от 2017 г., а към 31 октомври тази година задълженията му към държавата са четвърт милион лева.

„Към момента на сключването на договора и към момента на приемането на стоката, фирмата е действаща, тя е с посочените лица, които я представляват, и няма друг начин, по който може да се провери каква е тази фирма”, заяви Борислав Попов, изпълнителен директор на БФС.

„За съжаление, големите фирми не проявяват интерес, защото цените са много ниски. Явяват се фирмите, правят си заявка, има комисия, която одобрява проектите”, обясни Антон Попов, зам.-изпълнителен директор на БФС.

„Ние търсим цена-качество, най-добрата цена. Търсим и всички екипи, фирмата да ги прати в 28 области в страната”, допълни Борислав Попов.

Цената, която БФС е платил за бройка футболен екип, е 25 лв. с ДДС. На тази стойност са и трите договора за общо милион лева. Един от представителите на италианска спортна екипировка у нас обаче се ангажира, че за 33 000 екипа, колкото общо е поръчал БФС, би могъл да предложи с 8 лева по-ниска цена на бройка.

– Плащате ги днес и другия вторник ги имате. За фланелка и шорти 13 с ДДС, чорапите, каза Георги Георгиев, представител на италиански марки футболни екипи.
– Калкулирайте ми и чорапите.
– Ще отидем на 16,70 лв. с ДДС. 

– През следващата програма, ще го поканим да си даде своята доставка, заяви Борислав Попов.
– Той каза, че не е получил покана?
– Ние не можем да пратим покани до всички.

За останалите два договора на обща стойност 672 хиляди лева, Футболният съюз избира дружество "Космос Кидс 2013", представлявано тогава също от афганистански граждани. Текстът на споразуменията е идентичен с контракта между "Белал Сохайб" ООД и БФС. Фактурите и адресът на изпълнителя също. 

А на адреса на "Космос Кидс 2013", който е посочен в договорите и е бил актуален тогава, откриваме една от жените, подписала като управител договора за втория транш от 336 хиляди лева, Мария Хакимзада.

Тя обаче категорично отрича да е подписвала договор с БФС.

Днес дружество "Космос Кидс 2013" е собственост на бездомник, който притежава десетки фирми в различни сфери на бизнеса, разкриват от полицията.

„Снели сме му обяснения, лицето е безработен, 50-годишен гражданин, който живее като бездомник, клошар”, обясни Христо Терзийски, началник на Главна дирекция „Национална полиция”.

Дългогодишният експерт по спортно и търговско право Радостин Василев казва, че между фирмите „Белал Сохайб” и „Космос Кидс 2013” има връзка.

– Има абсолютна връзка. Белал Сохайб” е трябвало да изчезне, защото не е могло да бъде прехвърлено на лица – фирмаджии.
– А възможно ли е да е трябвало да изчезне, защото дължи пари на държавата?
– Да, то не може да бъде прехвърлено и не може да сключи договор с опериране на публични средства, обясни Радостин Василев.

Василев се съмнява, че фирмите доставяли екипировка на БФС са кухи.

– Съществува дружество, което е доста популярно с подобно име. Тоест започваме да си мислим дали няма огледалност и търсене на близко до популярното име или нещо подобно.
– Каква е целта на това нещо?
– Обикновено такава, да се оправдае липсата на история на дейността, с която се занимават, създават дружество с подобно име и дълготрайна история, доказана търговска марка, и изглежда като оригиналното дружество.

Екипът ни се свърза с описаното от Василев оригинално дружество с дългогодишна история. Оттам отказаха коментар заради разследването на полицията. Справка в сайта им обаче показва, че през тази година са предлагали екипи от 20 лева за бройка, или с 5 лева по-евтино от цената, платена от БФС. 

Никифор Никифоров, президент на малък детско-юношески футболен клуб нито е чувал, нито е получавал от  екипите, купени с държавни пари.


След първия ни репортаж, в позиция до медиите Футболният съюз обяви, че всичките 33 600 екипа са раздадени на деца, които са поканени за участие в турнири, организирани от БФС.

"Цинично е да се смята, че крадем от децата. Всичките договори са отчетени на Министерството на младежта и спорта, въз основа на този отчет ние получаваме един протокол, с който имаме оценка на дейността", каза Борислав Попов.   

ЛАГЕРИ

Над 2 милиона лева (2 150 000 лв.). Толкова държавни средства е усвоил Футболният съюз за подготовка на млади футболисти между 2016 г. и 2017 г., след подписани договори със спортното министерство. Над милион и половина лева (1 630 780 лв.) са изразходвани за лагери. Два от хотелите, където са настанявани младите футболисти, са свързани с висши ръководители на БФС.

Хотел "Спорт Палас" в Сливен. Собственик на комплекса е съпругата на вицепрезидента на Футболния съюз, Йордан Лечков. Това признава самият той в отговор на въпроси за дружества на негови близки:

 – А хотел "Спорт Палас" в Сливен?
– Също.
– На жена ви?
– Да. Защо да се срамувам, че ние сме направили най-доброто.
– Според вас честно, морално, мъжкарско ли е, позволявам си футболен термин, това нещо да се случва точно в хотела на жена ви?
– Да, не намирам нищо ненормално.
– Аз ви питам за морал, не за нормалност?
– Да, морално е, да.
– Когато вие не сте бил вицепрезидент на БФС, идвали ли са юноши с държавни средства на лагери в вашия хотел?
– Не си спомням.

През 2017 г. юношески отбори са се подготвяли и в хотелски комплекс "Белведере Холидей Клуб". Според регистъра на Министерството на туризма самостоятелните обекти в апарт-хотела са собственост множество лица, включително и на дружество "КП Имобилиен", чийто собственик е другият вицепрезидент в БФС – Атанас Фурнаджиев. След излъчване на репортажа ни в сряда той представи публичната си позиция като право на отговор. 


"Дружеството "КП Имобилиен" ЕООД, чийто собственик съм, наистина е основният инвеститор в "Белведере Холидей Клуб", Банско, като се занимава с продажбата на апартаменти в него. Към днешна дата, над 80% от наличните в сградата имоти са собственост на частни лица – български и чуждестранни граждани. Дружеството "КП Имобилиен" ЕООД не се занимава с хотелиерска дейност и не е бенефициент на БФС".

Кой тогава стопанисва хотел "Белведере Холидей Клуб"?

Регистърът на Министерството на туризма посочва за това "Белведере Мениджмънт" ЕООД. А собственик на "Белведере Мениджмънт" е "КП-Имобилиен" – дружеството, чийто собственик е Атанас Фурнаджиев. Така Фурнаджиев се оказва свързано лице с дружествата, които стопанисват хотел, където с държавни пари се подготвят юношески отбори.

– Дружество свързано с вас обаче занимава ли се с хотелиерска дейност, свързано с "Белведере холидей клуб"? Имам предвид "Белведере мениджмънт".
– Дружество "Белведере мениджмънт" е управляващо дружество, то се занимава с управление на хотели и не на един хотел. Управлява 3 хотела.
– Свързано ли е с вас?
– Дали е свързано с мен Белведере Мениджмънт. Вие сте проверили, предполагам че сте подготвен по темата, знаете дали е свързано или не.
А вие какво ми отговаряте на въпроса?
– Вижте, аз няма какво да крия. Аз като ръководещ редица фирми и бизнеси в България, всичко което правя е публично и всички средства са черно на бяло и няма нищо скрито-покрито. Работя 26 години в българския бизнес, създал съм име. Досега съм дал 4 милиона на българския футбол и ако вие се опитвате да внушавате на публиката и на вашите зрители, че има нещо нередно, че една нощувка струва 40 лв. и за 40 лв може да се храни дете спортист с включено пране, транспорт, аз го считам за несериозно.

Лагерите през 2017 г. са провеждани срещу 75 лева на човек – цена за всичките 48 отбора, пращани на подготовка. Екипът ни разполага с актуални оферти от два комплекса, които се приемат от футболните среди с подходящи условия за футболни лагери.

Предложените ни цени на човек, при запитване за само един отбор юноши, са съответно 40 и 45 лева. В услугата влиза пълен пансион, СПА, ползване на футболен терен и пране, а тази оферта от 2016 г. е на хотел "Белведере холидей Клуб".

Запитването е за подготовка на чуждестранен юношески отбор. Предложението е за 50 лева на човек и включва пълен пансион плюс следобедна закуска, джакузи, фитнес, открит и закрит басейн, сауна, парна баня. Ползване на футболния терен на хотела, както и всичко необходимо за лагера на чужденците.

"25 евро цена, както казвате вие, цена е, само че в тази цена не влиза транспорт, защото отборите, които са тренирали там, се превозват с автобус до село Баня, където тренират, там има наем на 3 игрища", заяви Атанас Фурнаджиев.

Вицепрезидентът на БФС уточнява, че цената на държавните лагери се оскъпява заради транспорт до стадиона в село Баня и за медицинско обслужване.

В договора между Футболния съюз и туроператора, организиращ лагерите с държавни пари обаче е отбелязано, че за цената от 75 лева на човек, тренировките и мачовете ще се провеждат в прилежащите към съответния хотелски комплекс игрища.

В публичната си позиция Фурнаджиев също изтъква, че наличието на собствен стадион като част от хотелския комплекс го прави "предпочитана дестинация за тренировъчни лагери". В приложението към договора е посочено, че в цената са включени тренировки на футболните игрища, разположени до хотела. Същото се отнася и за футболните мачове. Цената не включва пране, става ясно от същото приложение. 

– Вие 5 лв. дали ли сте за екип на едно дете или нещо да сте купили 1 топка?, каза Венцеслав Стефанов, член на ИК на БФС.
– Аз не управлявам българския футбол, господин Стефанов.
– Значи не си дал, благодаря. Тези пари са навсякъде толкова, аз съм проверявал и други оферти като тези, които ги дават на вас. Ще ги храним за 40 или 50 лв., ама хотелите не работели лятото, нямат басейн, нямат собствен стадион, където да тренират, нямат храна такав, каквато е подходяща за хората. Те сега всички ще хвърлят оферти, че могат по 30-40 лв. Парите на данъкоплатците в никакъв случай не са похарчени не по преназначение.
– Вие участвал ли сте в комисиите, които са избирали хотели, лагери и екипировки?
– Не, не съм участвал в тези комисии и не е моя работа.

Атанас Фурнаджив твърди, че също не е участвал.
 
НАЕМ НА СПОРТНИ ОБЕКТИ

Февруари 2015 г.. Министерството на спорта и БФС сключват договор за организация и провеждане на европейското първенство. Целевите средства са на стойност 818 000 лева. Повече от половината пари – близо половин милион лева БФС харчи за наем на спортни обекти.

Стадион "Лазур" – 40 хиляди лева. "Берое" – 42 хиляди лева. "Хаджи Димитър" в Сливен – 60 хиляди. За стадион "Черноморец" и базата му обаче е платено 305 000 лева, или 7 пъти повече отколкото за другия стадион в Бургас, където се игра финалът на първенството.

Договорът между ПСФК "Черноморец" и БФС е подписан от Пламен Киряков като прокурист на дружеството и Борислав Михайлов. В него пише, че Футболният съюз ще плати 305 000 лева за провеждане на срещите от европейското първенство. Те обаче не са провеждани на стадион "Черноморец".

Въпреки че според договора БФС плаща за осветление, "съдийска стая" и "стая за делегата в деня на официалните срещи".

"Делегатска стая, нямам идея защо е... Няма осветление. БФС не са ни плащали за осветеление, това е ясно. Цената е за целия комплекс и средствата отидоха за обновяване на базата. Какво обяснение да давам, ясно е, че към онзи момент базата не беше готова да приеме форум от такова ниво", заяви Пламен Киряков.

Преди дни изпълнителният директор на БФС също призна, че "Черноморец" е ползван само за тренировки.

"Договорът за комплекс "Черноморец", не "Лазур", е за отдаване под наем на практически три тренировъчни терена. Те се използваха за тренировки на отборите", каза Борислав Попов.

От Футболния съюз уточняват, че са правени инвестиции в съоръжението. Изчисляват и колко е струвала една тренировка на "Черноморец".

"Като извадим ДДС, се получава, че някъде около 2000 лв е тренировката", обясни Попов.

Екипът ни получи 4 пъти по-ниска цена за тренировка на националния стадион "Васил Левски ".

За юноши до 17 години Националната спортна база ни предлага емблемата на българския футбол срещу 500 лева без ДДС. 

ГЛАВА 4 ЕПИЛОГ

 
"Не може подобни хора да управляват българския футбол, защото нямат специализираното познание за това. По силата на факта, че те са футболни легенди не означава, че те могат да се справят с тая задача и то се вижда.
Управлението на българския футбол е твърде сериозно нещо, за да бъде оставено в ръцете на футболисти", коментира футболният експерти Ивайло Цветков-Нойзи.


Бившият елитен рефер Красимир Йосифов изключва бившите ни футболисти като реални шефове в БФС. 

"ДПС ръководи Футболния съюз. Това не е междуконтинентална, това е междугалактическа тайна. Ами, аз не знам същото лице дали е въздействало върху Михайлов или върху други ръководни фактори, но господин Камен Костадинов е в управлението на футбола от 15 години. УЕФА казва категорично, футбол и политика не може да взаимодействат заедно", заяви бившият футболен съдия Красимир Йосифов.

Камен Костадинов, член на Централното оперативно бюро на ДПС и част от изпълкома на Футболния съюз, ни посреща в централата на партията.

 – Управлява ли ДПС и в частност Камен Костадинов българския футбол и БФС?
– Ако ми задавате въпроса сериозно, отговорът е не. БФС се управлява от ИК и президент, в който Камен Костадинов е 1/15. Всеки може да говори глупости, когато пожелае. Аз участвам в ИК на БФС като Камен Костадинов, аз не съм делегиран представител на ДПС. ДПС няма нищо общо с футбола и то може да бъде видяно в тия 14 години, откогато аз съм част на ИК на футболния съюз – няма нито едно решение, което да има сянка или нюанс, че има някаква политическа намеса.
– Как успявате да пазите баланса между футбола и политиката?
– Във ФИФА и УЕФА принципите са да не се меси държавата, всеки гражданин има право на политически пристрастия, както и да се занимава с обществени занимания.


Засега министърът на спорта запазва мълчание за кризата в БФС. Красен Кралев отклони поканата ни за интервю с обещанието, че ще застане пред камерата ни, когато разследванията на властите приключат.

Достъпът до документите, които ви показвахме, стана възможен след почти едногодишна битка. След като миналата есен спортното министерство ни отказа достъп до тази информация, отнесохме казуса до съда и документите ни бяха предоставени. 

"В държави, от които трябва да се учим, като например Англия, тяхната футболна федерация е задължително да има отчетност. Какво се върши, как се харчат нещата, какво се прави за по-малките. Тази информация е напълно достъпна до последния паунд", обясни Нойзи.

Снимка: iStock


През юни предстои избор на нов футболен шеф. Дано след него българският футбол отново ни накара да мечтаем заедно, и дано тези, които са в детските школи днес, утре станат причина отново да се прегръщаме с непознати на площада.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!