Над 800 000 лева. Толкова пари отпуска на Футболния съюз Министерството на младежта и спорта за провеждането на европейското първенство за юноши през 2015 г.. Колко е платил БФС за наем на тренировъчен комплекс за турнира – следва трета част от разследването на Петър Нанев.

Февруари 2015 г. Министерството на спорта и БФС сключват договор за организация и провеждане на европейското първенство. Целевите средства са на стойност 818 000 лева. Повече от половината пари – близо половин милион лева (487 000 лв.) БФС харчи за наем на спортни обекти.

Стадион "Лазур" – 40 хиляди лева; "Берое" – 42 хиляди лева; "Хаджи Димитър" в Сливен – 60 хиляди. За стадион "Черноморец" и базата му обаче са платени 305 000 лева, или 7 пъти повече отколкото за другия стадион в Бургас, където се игра финалът на първенството.

Договорът между ПСФК "Черноморец" и БФС е подписан от Пламен Киряков в качеството му на прокурист на дружеството и Борислав Михайлов. В споразумението пише, че Футболният съюз ще плати 305 000 лева за провеждане на срещите от европейското първенство.

„Наемодателят ще предостави на наемателя спортен комплекс „Черноморец”, кс „Акациите”, гр. Бургас,  необходим за провеждане на срещите от европейското първенство”.

Срещите от европейското първенство обаче не са провеждани на стадион "Черноморец".

Потвърждава го и официалната програма на УЕФА за турнира. Там пише, че мачовете се играят на "Лазур" в Бургас, „Хаджи Димитър” в Сливен, „Берое” в Стара Загора и „Арена” – Созопол.

И още от същия договор – БФС плаща за осветление, което не съществува, „съдийска стая в деня на официалните срещи" и "стая за делегата в деня на официалните срещи”.

Питаме БФС защо е платил над 305 000 лева за тренировъчно съоръжение.

– Как си обяснявате тази драстична разлика в наемите на стадионите?

– Във връзка с това европейско първенство се движеше от моя колега Павел Колев. Трябва да се обърнете към него. Аз по това време бях в болница, бях на откриването и след това влезнах в болница, съжалявам, че не съм бил на финала, каза Антон Попов.

Потърсихме Павел Колев. Той припомня, че към тогавашния момент е заемал позицията пресаташе на Футболния съюз и обстоятелствата са наложили той да стане директор на европейското. Колев отбелязва и, че БФС е получил висока оценка от финалистите и УЕФА за провеждането на турнира.

„Нямам представа какво има предвид г-н Антон Попов, който от дълги години в БФС отговаря именно за отношенията с Министерство на младежта и спорта.

Като Турнирен директор на ЕВРО 2015 задачата ми беше да работя съвместно с УЕФА и телевизията, което държеше правата за създаването на необходимите условия, така че отборите финалисти да получат достоен за европейско първенство стандарт.

Не съм имал правомощия да подписвам документи и не съм запознат с отчетите на БФС към спортното министерство за отпуснатите средства.

Без помощта на ММС, както и на общините Бургас и Стара Загора, трудно щяхме да се справим с организацията на това уникално по мащаба си за България събитие”.

Търсим отговор на въпроса защо БФС плаща за стадион "Черноморец" 7 пъти повече отколкото за другото съоръжение в града и от Пламен Киряков, подписал договора от страна на ПСФК "Черноморец".

Пламен Киряков: Този комплекс е бил нает, за да се извършват на него всички тренировъчни мероприятия на отборите участници в европейското първенство. Делегатска стая нямам представа защо е…

– Също така пише в договора, че и съдийски стаи в деня на официалните срещи за съдийската бригада. Отново опираме до въпроса след като не е имало официални срещи на стадион „Черноморец”, защо БФС ви е плащало за това нещо?
– Това е за мен доста несъществено.

– А има ли осветление стадион „Черноморец” и комплекс „Акациите”?
– Не, няма осветление.

– Защо БФС са ви плащали за осветление, съдийска стая в деня на официалните срещи?
– БФС не са ни плащали за осветление, това е ясно. Цената е за наем за целия комплекс и средствата отидоха изцяло за обновяване на базата.

– Защо това не го пише в договора, г-н Киряков, как си го обяснявате?
– Какво обяснение да давам, ясно е, че базата към онзи момент не беше подходяща, за да приеме форум от такова ниво.

Четири години по-късно питаме каква е цената на националния стадион "Васил Левски" за една тренировка на юноши до 17 години. Двучасово занимание струва 600 лв. с ДДС.

Елементарната ни сметка показва, че 305 000 лева, колкото БФС е платил за комплекс „Черноморец”, са достатъчни да бъде наето съоръжението на стадион Васил Левски за тренировките на юноши до 17 години за 42 денонощия. Да не пропускаме обаче и факта, че футболистите трябва и да спят, а на комплекс „Черноморец” няма осветление.

Европейското първенство приключва на 22 май 2015 г.. Контрактът между БФС и ПСФК „Черноморец” остава в сила до 31 май, или още 9 дни след финала на турнира.