5,5 млн. лв. е отпуснала държавата на Българския футболен съюз за развитие на детско-юношеския футбол между 2015 г. и 2018 г. За три години министерството отпуска на БФС малко над 1 милион лева за футболни екипи.

Красен Кралев и доскорошният президент Борислав Михайлов подписват три договора, всеки за по 336 000 лева.

Седмица след първия договор Борислав Михайлов подписва споразумение за доставка на 11 200 футболни екипа плюс близо 1800  топки.

С какво дружество си партнира БФС?

Името на дружеството, което според документите е доставяло екипировка за малките футболисти, е "Белал Сохайб". Фирмата е създадена от двама афганистански граждани, с постоянен адрес град Мазар-и-Шариф – Афганистан. Мазар-и-Шариф е размирно място, което от десетилетия попада ту в ръцете на талибаните, ту в ръцете на техните противници.

Питаме Българския футболен съюз защо се е спрял на този доставчик за доставка на екипировка. Ето какво каза заместник-изпълнителният директор на БФС Антон Попов:

– Наименованието "Белал Сохайб" говори ли ви нещо?
– Не, какво е това?
– Това е дружество, ваш партньор, на което сте платили 335 000 лева за футболна екипировка. Как го избрахте това дружество, то няма интернет сайт?
– Изпращаме писма-покани. За съжаление, големите фирми не проявяват интерес, защото цените са много ниски.

В договора между "Белал Сохайб" и БФС пише, че цената на един екип, който афганистанските граждани ще доставят, е 25 лева с ДДС.

Четири години по-късно, в рамките на един работен ден и след няколко телефонни разговора, екипът ни успя да се сдобие с оферта за доставка на италианска спортна екипировка на цена по-ниска от онази, на която договор са сключили БФС и „Белал Сохайб”.

Офертата, която получихме от българския представител на италианската марка, е по-евтина – 22 лева с ДДС. 

На въпрос какво показва пазарният им сондаж, Антон Попов отговори:

„Значи, искам да ви кажа, нещо явно не ме разбирате. Ние работим по документи, явяват се фирмите, правят си заявка, има комисия, която одобрява проектите”.

През 2016 г. и 2017 г. държавата отпуска още 672 000 лева за екипировка.

Следващите два договора на Футболния съюз са идентични по текст с първия, фактурите и адреса на изпълнителя също.

Разликата е, че се появява ново дружество – „Космос кидс 2013”. И двата договора са подписани също от афганистански граждани.

На адреса на дружеството, който е посочен в договорите и е бил актуален тогава, откриваме една от жените, подписала като управител договора за втория транш от 336 000 лева – Мария Хакимзада.

– Спомняте ли си кога подписахте договора с БФС за доставка на футболни екипи?
– Ние нямаме такъв договор.
– Нямате договор с БФС?
– Не, не.
– Дали сте подписвала вие договор с…?
– Аз лично, не! Не, не.
– Как ще се почувствате, ако разберете от новините, че вашият подпис стои под договор за 350 000 лева?
– Не, не е така.

Така за 3 години Футболният съюз е платил за доставката на 33 600 екипа. Според Националната статистика момчетата на възраст между 10 и 14 години в цялата страна са малко над 170 000, т.е. за всяко пето момче у нас е купен футболен екип.

Зам.-изпълнителният директор на БФС Антон Попов е категоричен, че няма злоупотреба с парите на българския данъкоплатец, когато БФС ги е харчело.

Никифор Никифоров, който е собственик на малък детско-юношески футболен клуб край София твърди обратното – не е получавал никакви екипи от БФС.

– Като си говорите с други колеги, треньори, собственици на клубове, чували ли сте да са се раздавали такива дарения?
– Поне сред моите познати, клубовете от региона и първенствата, в които играем – не. Аз си го обяснявам с пренасочване на средства, грубо казано - кражба, заяви президентът на ФК „Легия”, Рударци.

В следващите дни очаквайте – как и къде са харчени държавните пари за лагери на юношите. И колко е платил Футболният съюз за наем на тренировъчни игрища за европейското първенство до 17 години.