Софийският градски съд е дал разрешение в сградата на БФС в квартал „Бояна” органи на полицията да проверят документацията на съюза. Има разрешение да се отнемат част от документите, както и компютърни файлове, хард дискове и техника, свързана с разследването на bTV за предполагаеми злоупотреби с публични средства.

Това стана ясно след официална пресконференция на футболната централа. 

Снимка: Ладислав Цветков

Екипи на МВР влязоха по-рано през деня в сградата на БФС. Акцията идва след разследване на bTV за това как БФС е харчил пари за развитието на детския футбол

Борислав Попов и Емил Костадинов от ръководството на БФС обявиха, че няма злоупотреби с купуването на футболна екипировка, нито при конкурсите и проведените тръжни процедури за избор на най-добра хотелска база, терени и настаняване, както и по отношение на трите тренировъчни терена, използвани от участниците в Европейското първенство за юноши през 2015 г. в Бургас.

Снимка: Ладислав Цветков

Емил Костадинов заяви, че е обиден от твърденията и ще се бори до край да изчисти името си и името на БФС. 

Конкретни договори и конкретни оферти не бяха цитирани, но Борислав Попов обясни, че за младежкия футбол се получават около 1 млн. лева.

„Избираме доставчиците, на нас ни трябва терен, за да може децата, когато тренират, да бъдат избегнати всякакви възможности за контузии. Отнасяме се отговорно към този сегмент от футбола. Те трябва да получат най-добрите терени, най-добрата храна и най-добрите лекари. Във всички договори, които са сключени, имат тези изисквания. Пазарът диктува своите цени и ние се съобразяваме с тях", категоричен беше Борислав Попов за офертите за настаняването на младежите.

По думите на изпълнителния директор на БФС няма злоупотреби и при договорите за екипировката.

Снимка: Ладислав Цветков

"БФС не е длъжен да провежда процедури по закона за обществените поръчки. Независимо от това, ние провеждаме процедура, като събираме поне три оферти. Събираме съответната оферта, като търсим качество и цена. Търсим фирмата да изпрати всички екипи във всички 28 области в страната. Всичките договори са сключени по този ред и са отчетени на министерството. Въз основа на този отчет получаваме протокол. В два от случаите сме върнали незначителна сума пари", обясни още Борислав Попов.

За договорите за трите терена, използвани за тренировки на 16 отбора, участващи на Европейското първенство, Попов обясни, че на тях са проведени 100 тренировки, като всяка средно струва около 2000 лв. По думите му за тренировка на националния стадион се плаща много повече.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!