250 000 лева дължи дружеството „Белал Сохайб” на България към 31 октомври. Това показва справка на сайта на НАП, съобщи в предаването „120 минути” журналистът Петър Нанев, който в рамките на три части тази седмица показа разследването си за някои аспекти от работата на Българския футболен съюз.

Дружеството "Белал Сохайб", което има договор за доставка на екипировка за малките футболисти, е регистрирано в България, но хората, които са го регистрирали, не са предоставили документ за самоличност, временно пребиваващ в България или постоянно пребиваващ в България, а са си предоставили афганистанските паспорти и постоянен адрес Мазар-и-Шариф. Няма как една такава сделка да не ни направи впечатление”, обясни Петър Нанев.

След последната сделка между БФС и „Космос кидс”, дружество, което е регистрирано на същия адрес, на който са регистрирани и хората от Мазар-и-Шариф, е прехвърлено на клошар, припомни Нанев.

Справката показва, че този човек има над 50 юридически лица, на които е собственик и управител.

По отношение на това дали са раздавани футболни екипи, журналистът обясни, че досега е чул позицията на БФС, че са закупени и са раздадени, и на друг човек, който има футболен клуб, и казва, че един екип не е видял.

„Раздавани са екипи под формата на турнири, но в документите, които има от няма приемно-предавателни протоколи, каква марка са екипите, какви размери са. Имаме едни договори – три на брой, с идентични по текст, с един и същ адрес на доставчик, с различни юридически лица, едно от които има 250 000 лв. задължения, другото е прехвърлено на клошар, както казва полицията”.

Повече от година е била нужна, за да се анализират документите и да се подготви разследването, обясни Петър Нанев.

„Серията процедурни битки между bTV и Министерството на спорта започва с писмо от 25 октомври 2018 г., когато пускаме по Закона за достъп до информация искане до спортното министерство как са изразходвани държавните средства от БФС. Отказът беше, че тези средствата не представляват обществен процес. Наложи се да стигнем до съдебен процес и съдът да се произнесе в полза на bTV за щастие, разказа Петър Нанев.

По думите му, Атанас Фурнаджив си противоречи в писмото – право на отговор:

"От една страна казва, че няма нищо общо с хотела, в който са пращани част от футболистите – „Белведере Холидей”, от друга страна защитава ревностно услугата, която предоставя този хотел.

В периода, който ние сме анализирали: 2015 – 2018 г., господин Фурнаджиев според Търговския регистър е едноличен собственик на капитала на дружество, чиято собственост е хотелъте управител в този период. Това сме казали ние, ние не поставяме оценки на някого – законно, незаконно, конфликт на интереси, морално, неморално”, допълни журналистът. 

По думите му документите са много. Има още много информация, предстои един много динамичен и интересен епизод на bTV Репортерите, каза още журналистът.

При разговора с комисар Терзийски, той го е уверил, че имат волята да доведат до край това разследване.

„Много е тъжно и е тъжно заради това, че може би малко открехнахме завесата и си отговорихме на въпроса защо българският футбол е на дъното вече 15 години. Точно 2004 г. е последното ни класиране на голям форум – Европейското първенство в Португалия, където за съжаление инкасирахме големи загуби.

Тази седмица беше много емоционална и за мен, знаеш добре колко много обичам футбола, колко много се вълнуваме, когато играе националният отбор, ние с теб не слизаме от телефона и си коментираме как е играл „Лудогорец”, „Левски”, ЦСКА, когато са в европейските турнири.

Много колеги ми се обадиха да ме подкрепят и се обединихме около една идея защо да не създадем една такава неформална група – Български журналисти за българския футбол.

Мисля, че е крайно време да анализираме и да отговорим на хората защо българският футбол стигна дотук, да поставим диагнозата, поне ние да направим това нещо, да анализираме и механизма, по който се избират ръководителите на българския футбол", каза още Нанев.

През годините не един и двама казаха и хвърлиха съмнения върху прозрачността и демократичността на този механизъм, припомня той.

"Много е важно да… понеже всички говорим в момента за политика и за футбол, нека да кажа един факт – член на Изпълнителния комитет на БФС е член и на Централното оперативно бюро на голяма политическа партия. Това, ако не е незаконно, е поне смущаващо. Все пак, едно от основното мото и принципи на ФИФА и на УЕФА е политиката и футбола да са две различни неща”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!