Полиция и жандармерия отново влязоха в Българския футболен съюз. Новата акция на МВР идва няколко дни след серията от репортажи на bTV, които показват как съюзът е харчил пари от държавата за детско-юношеския футбол.

БФС даде пресконференция за разследванията, която започна с позиция на изпълнителния директор и члена на Изпълкома.

Брифингът продължи с критичен анализ на изнесените в репортажите на bTV данни. От футболния съюз казаха, че екипи за деца са раздавани и на клубове, които не са членове на съюза.

Снимка: Ладислав Цветков

Показахме, че цената, която БФС е платил за бройка футболен екпип е 25 лв. с ДДС. На тази стойност са и трите договора за общо милион лева. Днес един от представителите на италианска спортна екипировка у нас обяви, че за 33 000 екипа, колкото общо е поръчал БФС, би могъл да предложи с 8 лева по-евтина цена на бройка.

„Ако действително той застане зад тази оферта и през следващата програма, ще го поканим да си даде своята доставка. Ние не можем да пратим покани до всички”, обяви изпълнителния директор на БФС Борислав Попов.

Във връзка с европейското първенство и наемът на базата на "Черноморец" в Бургас, от футболния съюз съобщиха, че са правени инвестиции в съоръжението. Изчислиха и колко са плащали за една тренировка там.

Снимка: Ладислав Цветков

Още миналата седмица bTV показа оферта от националната спортна база, която ни предлага цена за тренировка на стадион "Васил Левски" от 500 лева без ДДС, за юноши до 17 години.

За хотелите, свързани с висши ръководители на футболния съюз, в които са се провеждали лагери, от БФС казват, че цените за подготовка на младите футболисти са пазарни и адекватни.

А акцията на МВР беше коментирана от главния  секретар. 

„Значи БФС имат право на тяхната позиция. Ние това, което сме го събрали, сме го докладвали на прокуратурата и тя е преценила, че има данни за образуване на досъдебно производство, то е факт и това е последствието от нашите действия в момента”, заяви Ивайло Иванов.

Разслдващите са иззели документи от БФС.

Спортният министър засега запазва мълчание.