До изборите остават 18 дни. Кампанията вече изглежда в разгара си - скандали и груб тон в парламента, теч на записи и съмнения за подслушване на политици от службите.

В този месец от голямо значение е да дадем предимство на идеите на политиците за изход от политическата криза и по-добър живот в България.

Днешният дебат е разделен в два кръга. В първия - кандидатите отговарят на въпросите, които имаме към тях. Днес те са за доходите ни, преминаването към еврото, данъците и борбата с корупцията.

Във втория кръг всеки от участниците предизвиква със свой въпрос опонент, който по-рано жребият определи.

Участниците в дебата:

Деница Сачева е водач на листата на ГЕРБ-СДС в 8 МИР – Добрич. Тя е магистър по връзки с обществеността във ФЖМК към СУ "Св. Климент Охридски". Народен представител в пет парламента и бивш министър на труда и социалната политика.

Венко Сабрутев е шести в листата на "Продължаваме промяната-Демократична България" в 23 МИР Софи. Той е магистър по "Управление на международни проекти" и "Маркетинг" от УНСС. Бил е народен представител в три парламента.

Йордан Тодоров е втори в листата на „Възраждане“ в 24 МИР-София. Той е магистър по "Публични финанси" от Икономически университет в град Варна и депутат в 49 Народно събрание.

Николай Каварджиклиев е водач на листата на БСП за България в 10 МИР-Кюстендил. Той е магистър по "Финанси и кредит" от УНСС София и бивш изпълнителен директор на ДФ "Земеделие".

 

Къде е България по покупателна способност в ЕС?

С парите, които изкарваме, можем да си купим най-малко в сравнение с останалите европейци. Нашата покупателна способност е с 36% под средното за ЕС. Това показва проучване на „Евростат“.

България е в компанията на Гърция и Латвия - там са с 33 и 29 на сто под европейското равнище.

Най-спокойно с доходите си живеят в Люксембург, Ирландия и Нидерландия.

През последната година 45% от анкетираните наши сънародници понякога са имали проблеми с плащането на сметки, средно в Европа подобни трудности са имали под 30 на 100.

За 13% през повечето време е било трудно да си плащат сметките. Без проблем се оправят малко над 40% от анкетираните в България и над 60% в Европа.

Как могат да се увеличат доходите на българите?

Деница Сачева: Ако четем публикациите на бившия финансов министър Асен Василев, можем да останем с впечатление, че България значително е повишила доходите си. Номинално може да има ръст, но с парите, които сме получили повече, не можем да си купим повече. Една от причините за това е, че увеличаваме доходите на хартия през формули. Ако доходите можеха да се увеличават с формули, това щеше да се използва в Древна Елада. Трябва да увеличим производителността на гражданите, възможността да има повече бизнес, което изисква политическа стабилност и перспектива. Трябва да говорим за повишаване на покупателната способност. Поемаме ангажимент тя да достигне 80% от средноевропейската в рамките на един пълен управленски мандат. Необходими са и редица реформи. В земеделието трябва да се реши въпросът с работната сила. В здравеопазването трябва да се ограничат неефективните разходи. Трябва да се повиши конкурентоспособността на гражданите.

Венко Сабрутев: Ясно трябва да кажем на българските граждани – миналата и по-миналата година България беше на първо и второ място по ръст на доходите в ЕС. И тази година се очертава да сме първи по ръст на доходите. С 3 лева на година по време на управлението на ГЕРБ се увеличаваха пенсиите. С тези жълти стотинки. Какво се случи с работната заплата? За 3 години наваксахме изоставане от 13 години. Пенсиите са двойно по-големи. Заварихме пенсия от 343 лева. Сега е 883 лева. Има ли разлика? Деница Сачева казва, че са за европейски доходи, а Бойко Борисов каза, че е против вдигането на пенсиите. Не мога да разбера тази политическа шизофрения от страна на ГЕРБ. Видяхме пенсионната реформа на мизерията. Латиноамерикански модел. Дълги години ни продаваха стратегията на „постната пица“, че увеличение от 3 лева е нещо хубаво. Истината е, че България може повече и може да има европейски доходи

Йордан Тодоров: Цинично е бившите коалиционни партньори да спорят кой е по-виновен за това ние да сме на дъното на всички класации за страните членки на ЕС. За да имаме сериозно увеличение на доходите, повече пари за пенсии и социални плащания, трябва да имаме силна икономика и производство. 80% от стоките са внос, а 20% са родно производство. Ако искаме да имаме силна икономика, тази тенденция трябва да се обърне. 80% от консумираните продукти, трябва да са произведени в България. Трябва да формираме преговорен екип и да предоговорим условията, по които България е член на Европейския съюз. Страните от Западна Европа могат да си позволят да изнасят стоки и услуги в България. Няма как да имаме значително увеличение без стабилна и развиваща се икономика. През последните 15 години дойдоха големи корпорации, направиха монополи, картели и изнасят милиарди. Предложихме данъчно облекчение, които искат да развиват бизнес в слабо развитите региони в България. Това е гръбнакът на икономиката – малкият бизнес.

Николай Каварджиклиев: С креативно счетоводство добавена стойност не се прави, към колегите от ПП. Евростат можем да го четем по много начини. Индексът за потребителската сила показва покупателната способност и тя не е нараснала. Години наред БСП се грижи за благосъстоянието на българския народ. Имаме ясна програма от комплекси и фактори, които ще помогнат за повишаването на доходите и покупателната възможност. Крайно време е земеделието да не бъде използвано за правене на политика. Нужен е план и прозрачност. Трябва да се реформира осигурителната система. Последните 4 години тотално промениха живота на всички. Това ще се постигне в диалог с всички. Промяната ще дойде от начина, по който се определя осигурителната вноска. Трябва да има ясна политика за събиране, защото такава няма или не се извършва. Трябва да се дискутира доколко пенсионният модел е адекватен. Пенсиите се плащат от събраните данъци.

Още за политиките за ръст на заплатите, пенсиите и покупателната способност – вижте във видеото.