„Според нас най-разумният, практичен и верен ход на парламента е с третия мандат, ако вие прецените да го дадете на „Има такъв народ“ (ИТН), да се пристъпи към изработване на програма и съответно експертно правителство, което да изпълнява тази програма.“

Това каза Тошко Йорданов от ИТН по време на консултациите при президента Румен Радев за сформиране на редовен кабинет в рамките на 50-ото Народно събрание.

От партията на Слави Трифонов направиха предложението за програмно експертно правителство, още преди да започнат разговорите при държавния глава.

Румен Радев отново спомена проблема с много ниската избирателна активност, а Тошко Йорданов коментира, че вина за това имат само политиците, които са накарали българските граждани да се чувстват излъгани.

„Причината за това са политиците, не българските граждани. В миналия парламент българските граждани гласуваха за определени политически сили, които заявиха какво ще направят и месец по-късно направиха точно обратното. Избирателите си казаха – аз защо да гласувам, след като те ме лъжат месец след края на изборите. Тоест доверието трябва да се върне от политическите партии и това е по един единствен начин – да си спазват думата“, коментира Тошко Йорданов.

„Ако се стигне до трети мандат, предполагам, че всички партии ще си зададат въпроса, ако не направим сега нещо, какво следва. Най-лесно да се отиде на избори – за нас няма проблем, ние сме партия, която реално е качила гласовете си спрямо предходните избори“, коментира Йорданов след срещата при президента Румен Радев.

Той уточни, че при която и партия да отиде третият мандат, ИТН ще разговаря с всички. Ако го получат пък, ще отправят покана до всички партии за преговори.  

Румен Радев провежда днес последния кръг от разговори преди връчването на първия мандат. След срещата с ИТН той ще приеме и новата партия в парламента – „Величие“.

В понеделник държавният глава пронеде консултации с първите три формации в 50-ото Народно събрание – ГЕРБ-СДСДПС и ПП-ДБ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще предложи правителство на малцинството. От ДПС дадоха знак, че ще подкрепят предложения от ГЕРБ кабинет. От ПП-ДБ са категорични, че остават в опозиция.

Във вторник Радев се срещна с четвъртата и петата партии в парламента –„Възраждане“ и БСП.

И двете формации обявиха, че смятат за най-реалистично сформирането на правителство с третия мандат. Те бяха категорични, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ или ДПС.

По закон първият мандат отива при първата политическа сила – ГЕРБ-СДС. Те имат 7 дни, за да го реализират.

Ако не успеят, президентът връчва втория мандат на втората политическа формация – ДПС. Ако и те не успеят, държавният глава сам избира коя да е третата партия, на която да даде мандат.

При положение че и този път правителство не се сформира, Румен Радев трябва отново да назначи служебен кабинет, да насрочи дата за предсрочни парламентарни избори и да назначи нов служебен кабинет.