В пленарната зала се разяриха спорове и скандали на тема „сигурност“. Депутатите извикаха на изслушване председателя на ДАНС и директора на Служба „Военно разузнаване“. Чуха се обвинения за „опит за вербуване на офицери и активно мероприятие“.

От ГЕРБ и ДПС поискаха да разберат дали през миналата година е имало опит за вербуване на офицери от Служба „Военно разузнаване“ от страна на Веселин Марков – съветник на бившия премиер акад. Николай Денков по време на управлението му.

„Обещавано ли е тези лица да бъдат повишавани в службата, ако са лоялни на високата публична фигура ген. Атанас Атанасов“, попита Хамид Хамид от ДПС.

Двамата офицери вече са описали водения разговор, обясни директорът на „Военно разузнаване“. Той вече се е обърнал към прокуратурата.

„Ключови моменти от единия – „лицето Марков директно посочи, че представлява Атанас Атанасов. Последният възнамерява към създалата се в момента обстановка сектор „сигурност“ – това е 2023 г., да назначи свои приближени хора на ръководни постове в службите за сигурност“, каза Венелин Венев, директор на „Военно разузнаване“ към Министерството на отбраната.

„Искам да ви запозная с един SMS, който е изпратен до няколко души, включително хора в тази зала, през месец февруари тази година и да видим генерал Венев дали ще се припознае в това – „Как ти се струва… не можем повече да го търпим този нагъл дърт комунист. Гномът и дъртите ченгета ще ме реформират“. Моите офицери се подписаха под показанията си за опита на Веселин Марков и други двама негови авери, дърти дансаджии, близки до Атанасов“, каза ген. Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

„Прокуратурата да си влиза във функциите, главният прокурор да си иска имунитетите и да си започва разследване, защото ако това не е престъпление срещу Република – не знам какво е“, коментира Маноил Манев от ГЕРБ-СДС

„Защо лицето Атанасов все още е на свобода и не е арестувано“, попита лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„Всичко това е огромен пропуск в националната ни сигурност“, посочи Павела Митова от ИТН.  

„Това показва какво е нивото на цялата държавност и има ли наистина държавност в България или сме пред пълен разпад“, заяви Борислав Гуцанов от БСП.

Според директора на „Военно разузнаване“ прокуратурата работи по случая, а според ПП-ДБ държавното обвинение през май е отказало да образува досъдебно производство.