Недостъпни за широката публика артефакти от най-древната цивилизация в Европа показва в специална изложба от хранилищата си Пловдивският регионален археологически музей.

Над 5300 предмета на възраст между 9 и 6000 години, открити от археолози при проучването на селищната могила Лопките, край днешното село Долнослав, показва експозицията „Магията на Долнослав“, която ще бъде достъпна за посетители до януари следващата година.

За първи път е направена точна възстановка на дрехи и тъкани отпреди 7000 години. Те са от ленено платно.

„Най-вероятно по този начин са изглеждали жените от Долнослав преди 8000 години. Тъканите са били боядисвани, използвани са брош и други природни материали, за да се добият тези цветове“, каза Росица Миткова, фонд „Праистория“, Регионален археологически музей - Пловдив.

Снимка: bTV

Край Долнослав е открит праисторически храм, по-стар от египетските съоръжения, разказват експертите.

„Фрагмент от стенна живопис. Фрагмент от стената на храма. На него са изобразени човешко лице и очи, които ние интерпретираме като очите на
Богинята майка. На територията на Тракийската низина отсядат и създават постоянни селища най-ранните  земеделци. Оттук всъщност започва цивилизацията на Европа“, обясни Миткова.

Снимка: bTV

Археолозите ни показват първите зачатъци на прото-писменост:

„Имаме изображения, които можем да свържем с първите знаци. И смятам, че един от тези знаци е знакът на Богинята майка, който е един четириъгълник с издължени краища и дъговидни страни. Понякога се появява в комбинация с триъгълник над него“, казва експертът.

Обитателите на селищната могила Лопките били първите леяри в Европа. Селището загинало преди 6000 години при нашествие и пожар.