За старта на новата учебна година българските ученици вече ще могат да използват безплатно и мобилното приложение на една от най-мащабните платформи за подготовка онлайн в света – "Кан Академия". Сайт версията на учебната платформа е достъпна у нас от няколко години безплатно, но тази есен всички учебни материали вече са достъпни и през телефон или таблет.

Учебните материали са разделени по предмети, като тези по математика и физика вече са подредени и спрямо програмите за обучение в България; предстои преподреждането и на останалите предмети, които към момента са структурирани по теми. През сайта на платформата, както и през мобилното приложение освен това са достъпни и много допълнителни материали.

В платформата има видео уроци, статии, текстове, предизвикателства. При работата на всеки ученик се събират точки, аватари, значки, които насърчават процесите на обучение. Всеки ученик има възможност и сам да следи напредъка си по даден предмет и дадено умение.

Все повече ученици си представят ученето да включва повече виртуални учебници и игрови елементи, а родители забелязват, че децата им запомнят по-бързо уроците от дигиталните материали.

"Мисля, че времето, което те така или иначе трябва да отделят за учене може да е и по този начин. По този начин ще развият умения, които могат да им свършат работа по-нататък в живота - те ще трябва да изграждат умения за работа с екип или да си организират времето и всяко едно приложение, което ще бъде в тяхна полза, аз насърчавам" - споделя Станислава Гатева, майка на две деца

В онлайн платформата свой профил могат да създадат и учители, и родители. Преподавателите могат да организират виртуални класове, както и да дават индивидуални съвети на всяко дете.

"Кан Академия" е създаденa през 2006 г. от Салман Кан, американец от бангладешки и индийски произход. Платформата е безплатна от самото й създаване, благодарение на подкрепата на организации като Гугъл, фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и много други. 

В България "Кан Академия" е популярна, благодарение на Иван Господинов. Още като студент той използва платформата на чужд език, защото изпитва затруднения с математиката. Започва да превежда материали на български и от 2011 г. насам му помагат доброволно над 1000 български учители, както и много други хора от най-различни сфери. По-късно най-активните сред тях създават сдружението "Образованието без раници", което се грижи всичко ново по платформата в световен план да бъде достъпно и за българските ученици. 

"Ние комуникираме редовно с МОН и се опитваме да работим с техните експерти, за да можем да напаснем по-добре програмите. Може да кажем, че "Кан Академия" има две програми - от една страна ние подреждаме материалите спрямо българската програма, от друга страна ние подреждаме материалите, които не са включени в българската програма - като роботика, история на изкуството - всичко, което би интересувало ученика и в свободното му време. Българското приложение е 6-то или 7-мо преведено, т.е ние сме един от екипте, които бързаме да вземем колкото се може повече от тези инструменти, за да ги пренесем в България." - коментира Иван Господинов, председател на сдружение "Образование без раници"

Според Иван, който е и учител по немски език и философия учителите трябва да бъдат отговорни към това учениците да не бъдат "дигитално изключение". Затова и самият той се старае да използва всякакви мобилни приложения, които да подмогнат работата му с учениците и да им даде пример.

"Използвам всякакви спомагателни приложения – речници, приложения за сканирани, всички Google приложения, които ми помагат да изпращам файлове на учениците или да работим в споделен файл. Използвам Google Classroom, който е вързан и с "Kан Академия" и е нещо като Фейсбук специално за моята класна стая." - добавя още Иван

Вижте още във видеото!