Четенето е може би най-важното умение, което трябва да усвои всеки първокласник. Като техника то се учи в училище, но любовта към него се възпитава вкъщи още от най-ранно детство и затова голяма роля имат родителите.

Този извод се прави в новото издание на Наръчника за родители "Добре дошли в първи клас", подготвено за поредна година от асоциация "Родители", пише БТА. Ето някои от съветите, които дават експертите.

Родителите трябва да насърчават първокласниците да четат на глас всичко, което попадне пред очите им

За първокласниците са подходящи книгите с едър шрифт и с красиви илюстрации. Ако детето предпочита да чете нещо различно от това, което сте му избрали, не го спирайте. Важното е да получава удоволствие от четенето. Направете библиотека в стаята му - нека книгите са му винаги под ръка. Не противопоставяйте четенето на други любими занимания.

Снимка: iStock

Четете приказки в стихове. Римите и ритъмът помагат на детето да запомни текста и лесно да го следи с поглед. Четете по двойки - родителят и детето се редуват да четат интересна история. Четете всичко, каквото ви попадне пред очите - надписи по табели, билбордове, менюта, готварски рецепти, етикети в магазините.

Насърчавайте четенето на глас. Включвайте технологиите - покажете на детето, че електронните устройства не са само за забавление. Намерете различни сайтове и приложения за смарт устройства за учене на цифри и букви, за забавни упражнения по четене - съветват специалистите.

Хубаво е родителите да помогнат на първокласника писането му да се превърне в игра

Родителите трябва да се опитат да превърнат писането в игра - да накарат детето да измисля колкото се може повече думи с 3 или 5 букви и да ги записва или пък да напише имената на своите любими герои от филми и книги. Ако въпреки всичките усилия детето продължава да не изписва правилно буквите, да ги струпва една върху друга и да се затруднява прекалено много, потърсете консултация с очен лекар, с логопед и невролог.

Снимка: iStock

Ако водещата ръка на детето е лявата, място за притеснение няма. Това не е болест, нито нарушение. Насилствената смяна на водещата ръка може да има неблагоприятни последствия върху хармоничното развитие на личността, тъй като прекаленият натиск за ползване на дясната ръка може да доведе до излишен стрес. Ако вашето дете пише с лявата ръка, предупредете учителя и споделете какво може да прави добре то.

Как детето може да развие математическите си способности?

Често родителите споделят, че детето им не се справя с математиката. Това може да се превърне в сериозен проблем, защото децата се нуждаят от стабилни знания по този предмет, за да успеят в по-горните класове, в университета и да имат повече възможности за избор на кариера. Затова намерете начин да превърнете математиката в част от всекидневния живот на детето. Окуражавайте го да използва числата и аритметичните действия в различни дейности от ежедневието - да преброи чиниите на масата, да напазарува стоки за определена сума и др. Така детето започва да разбира смисъла от усвояването на математическите знания.

Снимка: iStock

Децата трябва да се научат да пишат четливо числата, защото 25% от всички грешки в решаването на математически задачи се дължат на нечетливото писане. Обяснете на детето как да решава задачи. Създайте му навик да прочита условието на задачата няколко пъти. Научете го и в най-сложната задача да разпознава отделните части, с които може да се справи стъпка по стъпка. Научете го как да решава задачи наум. Решаването наум помага за автоматизирането на някои действия. Насърчавайте пространственото и логическото мислене у детето чрез забавни игри - като шах, судоку, танграми и пъзели.

Раницата на първокласниците трябва да удобна, здрава, функционална и съобразена с вкуса на децата

Изборът на ученическата раница, особено когато става въпрос за първокласник, е трудна задача. Тя ще се ползва всеки ден, което значи, че трябва да е здрава. Ще трябва да събира доста училищни принадлежности - трябва да е и функционална. Ще се налага детето да я носи само, което изисква раницата да бъде и удобна. Трябва да бъде съобразена и с вкуса и желанията на детето. Най-важно обаче е да не застрашава неговото здраве.

Снимка: iStock

Теглото на раницата не трябва да превишава 10-15% от това на детето. Не бива да превишава ширината на раменете, а височината й трябва да е до 30-40 сантиметра, така че да не достига краката на детето, когато е на гърба му. Презрамките на раницата трябва да са широки, меки и с възможност за регулиране, за да може детето да я носи и само по блуза, и с дебело яке. Родителите трябва да научат детето да носи раницата с двете презрамки, за да се предотвратят гръбначни изкривявания.

Хубаво е въпросът за джобните пари на първокласниците да се обсъди с родителите на другите деца в класа и с учителя

Чрез джобните пари малкото дете се научава да употребява и използва свои собствени, макар и ограничени финанси и да поема отговорност за тях. Хубаво би било въпросът за джобните пари - дали да се дават и в какъв размер, да се обсъди с останалите родители от класа и с класния ръководител още на една от първите родителски срещи. Така има шанс да се постигне общо съгласие по тази тема и да има правила, които да важат за всички деца в класа.

Какъв мобилен телефон трябва да купят родителите на своите първокласници?

В реда на нещата е родителите да искат да имат информация за това, което се случва с детето, докато е в училище. Мобилният телефон е един от възможните отговори на тази нужда. Важно е обаче да прецените плюсовете и минусите, когато взимате решение относно това дали и какъв телефон да дадете на детето. Едно от предимствата то да има телефон в първи клас е, че така имате връзка и знаете как е, къде е и какво се случва с него. Имайте предвид обаче, че по правило използването на телефон по време на час е забранено, така че трябва да се съобразявате с графика на междучасията, за да звъните на детето.

Снимка: iStock

Рисковете от това детето да има "умен" телефон в първи клас са устройството да бъде изгубено, повредено или откраднато. Ако устройството е ценно, то това повишава страха и притесненията на детето, а и на родителите. Ако все пак решите да дадете "умен" телефон на детето, добре е това да бъде възможно най-евтиният модел. Децата в тази възраст все още лесно се разсейват, което прави загубата на вещи по-вероятна. Не забравяйте, че достъпът до интернет е допълнително изкушение за децата, което разпилява вниманието им в клас. Ето защо, ако устройството позволява, препоръчваме поне в първи клас то да е с ограничено ползване и детето да няма реален достъп до интернет.