Изнесените имунизационни пунктове за ваксинация срещу COVID-19 заработиха отново в цялата страна. Извиха се и опашки.

От днес отново работят и изнесените имунизационни пунктове в столицата. Те са разкрити в големите търговски центрове.

Ваксини през съботно-неделните дни се поставят на две метростанции, в централата на Спешната помощ и в кабинети на ДКЦ-та. Всяка събота ваксини ще бъдат поставяни и в пункт в Нов български университет.

Изнесени пунктове има и в останалите големи градове.

Снимка: btvnovinite.bg

Пред пунктовете на болниците ''Пирогов'' и ''Света Анна'' десетки се наредиха на опашка и в почивния ден.

''Тук съм за трета доза. Предните две ми бяха поставени през март и май месец, сега съм за третата доза'', казва чакащ на опашката.

Според лекари, броят на желаещите бустерна доза расте всеки ден.

''Работим два екипа, така че всеки, който има желание, може да се ваксинира'', отбелязва д-р Йордан Димитров от болница ''Света Анна''.

До две седмици "Омикрон" ще доминира, прогнозира в директорът на Националната референтна лаборатория. Според него по-лекото протичане на новия вариант се дължи на това, че много хора са се срещали с вируса.

''Антителата са първата защита, които предпазват от заразяването, репликацията, докато клетъчният имунитет предпазва от тежко притичане и хоспитализации'', посочи доц. Иван Иванов. 

Според Иванов, резкият скок на случаите ще окаже влияние на смъртността. В болница продължават да постъпват предимно неваксинирани. За бустер се препоръчват РНК ваксините.

Призив за ваксинация отправи още веднъж и премиерът.

''Ако успеем да стигнем 75% от българите да се ваксинират, заедно ще успеем да не затворим икономиката, училищата и най-вече да няма хора по стълбовете на болниците'', заяви премиерът Кирил Петков във видеобръщение.

За последното денонощие поставените дози ваксина са повече от 34 000, над 5500 са новозаразени и 96 души са починали.

14-дневната заболеваемост за страната също остава висока. Тя се повиши до 613 на 100 000 спрямо 548 вчера. В сравнение с предходните 7 дни имаме ръст със 103%.

В област София-град заболеваемостта премина 1 000 на 100 000. Други две области от червената зона преминават в тъмночервената - това са Враца и Пловдив.