Възкръснах три пъти – след bTV, след Костинброд и след изборите. Това призна бившият журналист и настоящ лидер на „България без цензура“ (ББЦ) Николай Бареков на пресконференция в партийната централа. Политическата сила, която ще изпрати двама представители в ЕП, не пожела да се срещне с медиите в Международния пресцентър в НДК.

След края на евровота, ББЦ протегна ръка към ГЕРБ и в същото време показа, че ще играе с националистическата карта. Междувременно обаче не пропусна да сподели, че е казал на майка си, че тази сутрин е отишъл „на заколение“.

Бареков заяви, че депутатите от ББЦ ще гласуват срещу правителството по време на вота на недоверие през следващата седмица.

В отговор на въпрос дали заради случващото се у нас ще се откаже от евродепутатското си място, Бареков заяви, че това „Стои като опция“, но побърза да заяви, че на този етап ще работи в Брюксел. „Последните 2-3 години аз не съм почивал, така че няма проблем“, успокои присъстващите лидерът.

Освен това той анонсира, че като евродепутат ще се възползва от правото си на изказване от парламентарната трибуна.

На вас благодаря, на вас съм ви сърдит

Бареков помоли медиите „да имат известен, да не кажем абсолютен респект, към тези хора“, които са гласували за ББЦ, защото те били „нормални българи“.

В същото време той заяви, че се чувства предаден от българските роми, които гласували за ДПС, БСП и ГЕРБ. Бареков изрази категоричното мнение, че всички ромски гласове на тези избори са били купени

„Аз бях в циганската махала в Долни Цибър, в туберкулозните къщи. Видяхте какво получих от циганите – шамар, защото не си платих“, възмути се лидерът на новата политическа сила.

„За мен няма циганин, който да не си е продал гласа“, заяви Николай Бареков. И продължи в същия стил: „Трябва да спре купуването на цигански гласове и тогава няма да има ДПС“.

Офанзивата срещу хората на Лютви Местан продължи и при интерпретацията на електоралните предпочитания на младите хора. „Младите българи от 18 до 30 години са избрали „България без цензура“. На второ място са ДПС, за които са гласували младите турци“, категоричен бе Бареков.

Бъдещи творчески планове

„Искаме да направим план за излизане от кризата, предсрочни избори и служебно правителство“, заяви Бареков и призова президента Росен Плевнелиев да подкрепи служебен кабинет, съставен от партиите, влезли в ЕП.

Според лидера на ББЦ, Сергей Станишев и Пламен Орешарски нямат правото да излъчат български еврокомисар.

„Станишев попада в някакви семейни зависимости, явно някой го помпи“, предположи бившият телевизионен водещ. По думите му много фактори вътре в БСП искат оставката на „червения“ лидер.

Според него управляващите са се провалили тотално и „нова зима в управление Орешарски-Местан-Станишев е авантюра за България“.

Макар да посочи, че подобен ще е и резултатът от връщане на Бойко Борисов на власт (или повторно назначаване на Марин Райков), Николай Бареков заяви, че не се срамува да каже „Поздравявам ГЕРБ, избирателите на ГЕРБ и Бойко Борисов“.

„Имаме тежки разговори с ГЕРБ“, заяви лидерът на ББЦ и посочи, че разковничето ще е в подкрепата за закона „Чисти ръце“. По думите му „президентът трябва да се абстрахира от това кой какво мисли за него“ и да започне консултации за служебно правителство.

Бареков заяви, че вицепрезидентът Маргарита Попова е добра номинация за служебен премиер.

„Имаме поздравления от ЕНП, консерваторите и либералите“, заяви той и посочи, че в следващите дни ще избера към кое политическо семейство ще се присъединят.

В отговор на въпрос за щедрите предизборни обещания на ББЦ, Бареков заяви, че всъщност ставало въпрос за стратегия за управление. „Как да я направим с този вот?“, запита бившият ТВ водещ.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)