Германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“, която има 14 депутати прави нова група в Европейския парламент. Част от нея ще бъде и „Възраждане“ с нейните трима евродепутати Станислав Стоянов, Петър Волгин и Рада Лайкова.

Това съобщи в събота "Der Spiegel", позовавайки се на имейл до парламентарната администрация.

Крайнодясната политическа група в Европейския парламент (ЕП) „Идентичност и демокрация“, в която е "Национален сбор" на Марин Льо Пен, изключи "Алтернатива за Германия" през май. Това доведе до търсенето на възможност за създаването на нова група.

Минималният брой членове за образуване на политическа група е 23, като трябва да са представени най-малко 1/4 от държавите членки на ЕС.

Представител на „Алтернатива за Германия“ е поискал стая за 100 души и кетъринг за „учредителното събрание на нова парламентарна група“.

Според информацията тя ще се казва „Суверенистите“.

Част от нея ще бъде и крайнодясната румънска партия „SOS Румъния“ на Диана Шошоака, която има двама евродепутати.

В новата група от Испания ще бъде крайнодясната партия „Партито свърши“, която има трима евродепутати.

Гръцката консервативна парти НИКИ („Победа“), полската партия Конфедерация „Свобода и независимост“, словашката партия „Движение Република“ и унгарската Движение „Наша родина“ ще бъдат част от групата, допълва „Шпигел“.

Приоритетите

Според „Шпигел“ в основата на новата група в Европейския парламент е „Софийската декларация“, подписана от някои от гореизброените партии след организирания от „Възраждане“ форум „Новите лидери на Европа“.