Новият крайнодесен съюз "Патриоти за Европа" събра достатъчно партии, за да образува своя фракция в новия Европейски парламент.

Началото му беше поставено между унгарската партия "Фидес" на Виктор Орбан, австрийската Партия на свободата и чешката "Ано" на бившия премиер Андрей Бабиш.

Към тях първи се присъединиха испанската "Вокс" и португалската "Шега", а сега вече и нидерландските крайнодесни от Партия на свободата на Герт Вилдерс, както и белгийският "Фламандски Интерес" и Датската народна партия.

Това означава, че в „Патриоти за Европа“ вече са представени седем държави - важно условие, за да се образува парламентарната група в законодателния орган на Европейския съюз.

Според правилника на ЕП, освен че трябва да представлява четвърт от страните членки на ЕС, политическата група трябва да има поне 23 европейски депутати. На една партия не е разрешено да членува в повече от една група.

Основният фокус на "Патриоти за Европа" в Страсбург ще е запазването на така нареченият "национален суверенитет" в Европейския съюз и борбата срещу нелегалната миграция.