Вътрешната парламентарна комисия прие единодушно законопроекта за забрана на бурките. Предстои текстовете да се разгледат и от правна комисия, но все още не е ясно кога.

Представителите на ГЕРБ, АБВ, БСП, РБ и БДЦ в комисията за вътрешен ред и сигурност дадоха 11 гласа „за” законопроекта.

Той предвижда глоби и спиране на социалните помощи при покриване на главата, очите, ушите и устата в сгради на централната и местната администрация, училищата, културните институции, местата за обществен отдих, спорт и комуникации. Прикриването на лицето ще бъде позволено единствено по здравословни причини, от професионална необходимост и при спортни и културни прояви.

Ако бъдат приети, текстовете ще важат и за мигрантите, пребиваващи у нас. Забраната няма да е в сила за молитвените храмове.

Законопроектът е на базата на опита на 7 европейски държави, които са наложили такива рестрикции.

„Тези процеси, които ние наблюдаваме сега у нас, за характерни за някои западноевропейски държави последните 20 години. Там подцениха проблема и едва преди 4-5 години имаше подобно законодателство, след като беше късно”, коментира Красимир Каракачанов от ВМРО/ПФ.

Инициативата за забрана на нетрадиционното за България мюсюлманско облекло тръгна от Пазарджик, в чийто ромски квартал ДАНС проведе акция срещу радикалния ислям и където забулените жени бяха честа гледка. Подобна наредба прие и местният парламент в Стара Загора.

ВМРО и НФСБ, партньори в Патриотичния фронт, обявиха, че ще работят за подобни решения още в София, Шумен, Хасково, Харманли и др.

Вчера Пловдив стана първият български град, където предложението на националистите не мина. ОбС отказа да наложи забрана с мотива, че под тепетата религиите винаги са съжителствали мирно и не е нужно да се създава допълнително напрежение.

Тогава се прокрадна и идеята да се изчака до промяна в Закона за вероизповеданията, която да забрани бурките на обществени места за цялата страна.