Поименна проверка на присъстващите в пленарната зала - това е начинът, по който работи 42-ят парламент вече година след конституирането си.

Ако чуете изброяване на депутатски имена, придружено с думите „Тук” или „Отсъства”, то значи, че ГЕРБ пак са поискали проверка на кворума по време на дебатите по важен за мнозинството законопроект.

„Единственото, от което се ръководим, е важността на законопроекта”, коментира Димитър Главчев от групата на бившите управляващи. Според него е „смешно и жалко”, че се случва да не получава думата, когато мнозинството смята, че той ще поиска поименна проверка.

Понякога играта с кворума опъва нервите на председателстващия. Преди няколко дни Михаил Миков заяви, че „това не е сватба да ги каним тук”.

Докато тече поименната проверка освен за БСП и ДПС, ГЕРБ се оглеждат и за „Атака”, готови да напуснат залата, за да развалят кворума. Павел Шопов от редиците на националистите отрича двете партии да се „дебнат”.

Приносът на ГЕРБ в приложението на поименните проверки, е че ги съчетават с напускането на пленарната зала. „Ти искаш поименна проверка и напускаш залата, това е грозната демонстрация, това не е парламентаризъм, това наистина се казва лентяйство”, категоричен е Георги Атанасов от БСП.

Отскоро дори редови депутати от ГЕРБ се редуват, за да излизат на трибуната и да искат проверка.

Поименната проверка на кворума е рутинен текст от правилника на всеки парламент по света. Има ли обаче и неочаквани ефекти?

„Мисля че бях поставил световен рекорд по поименни проверки, за да ги накарам да останат в залата, не успях. Това е едно рутинно въоръжение в парламента и не може да доведе до нещо радикално и могат да го правят колкото си пъти искат”, коментира бившият парламентарен шеф Огнян Герджиков.

Според него така хората научават имената на хората, които са избрали.