Българите, които не ходят на профилактика при личните си лекари, да плащат по-високи здравни вноски, предложи здравният министър д-р Петър Москов.

Според джипитата по-малко половината българите посещават задължителния годишен профилактичен преглед.

Здравният министър твърди, че избягвайки профилактиката, пациентите не използват финансираните от държавата индивидуални здравни грижи и създават предпоставка за по-скъпо лечение.

Има и втори вариант за санкция – пациентът сам да плаща скъпоструващото си през следващата година лечение.

34-годишния Станислав досега не е ходил на профилактичен преглед при личния си лекар. Работодателят му осигурил такъв в частен център. „Все пак имам някакво здравно досие, където е отбелязано, че съм ходил на профилактичен преглед. Следователно това е дублираща се услуга”, коментира той.

Голяма част от пациентите обаче пропускат годишната профилактика при джипито, защото не се правят пълни изследвания.

„По- голям да бъде пакетът изследвания, това е много важно. Не може само с един физикален преглед при лекар, с електрокардиограма да се прави някаква профилактика”, коментира д-р Николай Брънзалов, председател на Контролна комисия към НСОПЛБ.

И сега профилактичните прегледи са задължителни по закон. Глобата за пациента е 50 лева. Личните лекари обаче признават, че досега не са санкционирали нито един пациент.

Здравният министър предлага реално приложими санкции при отказ от профилактика.

„Ако вие не сте изпълнила задължението си да идете на профилактичен преглед, или с аргументация, че вие не сте направила това, ще трябва да заплатите лечението си през следващата година, каквото и да бъде то”, коментира Москов.

Все пак министърът предлага работещите да бъдат освободени един ден в годината, за да отидат на профилактичен преглед.

Пациентските организации също са недоволни.

„Първо трябва да се захванем с качеството на профилактичните прегледи. В момента в бюджета на здравната каса не са предвидени пари за всички български граждани, които искат да си направят преглед”, заяви д-р Станимир Хасърджиев.

В националния рамков договор са заложени пари, за профилактика на малко повече от 4 милиона българи.

Идеите на здравния министър ще бъдат обсъдени идната седмица от консултативния съвет Партньорство за здраве към Министерският съвет.