Ден след като президентът Росен Плевнелиев връчи на БСП мандат за съставяне на правителство, се засилват въпросите около това кой ще влезе в кабинета на Пламен Орешарски.

Консултации между БСП и ДПС вероятно ще има и през почивните дни. По-късно предстоят и разговори с „Атака”, с партията на Меглена Кунева и с ВМРО.

Очаква се съставът на кабинета „Орешарски” да се избистри окончателно в понеделник. Засега по неофициална информация се потвърждават кандидатурите на Кирил Ананиев за финансов министър и Петър Чобанов за министър на икономиката.

С голяма степен на вероятност се потвърждава, че Младен Червеняков ще бъде предложен за министър на вътрешните работи. Олимпийският шампион по борба Георги Мърков, сега депутат от БСП, е най-вероятният министър на спорта. Червеният депутат Янаки Стоилов вероятно ще е вицепремиер без портфейл.

Неофициалните информации сочат, че ДПС ще получат един вицепремиерски пост. Очаква се още хората на Лютви Местан да оглавят земеделското министерство и едно от двете министерства - на екологията или на образованието.

Кандидатът за премиер Пламен Орешарски пък смятал да не променя рязко структурата на Министерския съвет, за да няма трусове в администрацията и тя да заработи по-бързо. Това, обаче не означава, че няма да се обособи отделно министерство на енергетиката. Спряганото име за енергиен министър е на Явор Куюмджиев, заместник-министър на икономиката в правителството на Тройната коалиция. Неофициално, неговата кандидатура обаче среща съпротива вътре в БСП.

Постът социален министър може да получи Драгомир Стойнев, който в предишното Народно събрание оглавяваше парламентарната социална комисия.

Парламентарната група на социалистите има готовност за свикване на извънредно заседание на парламента за гласуване на правителство още във вторник, ако Пламен Орешарски е готов със състава на кабинета.

ДПС, БСП и „Атака” работят и по нов правилник на парламента. Засега с предложения са готови социалистите, като в понеделник комисията, в която ГЕРБ отказа участие, ще се срещне с граждански организации, които също могат да направят предложения за правилника.

Едва заклели се, новите депутати вече могат да заработят по нови правила. Шефът на временната комисия, която работи по новия правилник на парламента - Мая Манолова, влиза в битка със станалите прословути безотчетни пари на депутатите. Това са така наречените двете трети - средства, с които депутатите да покриват разходите си за експерти и неотложни нужди.

„Трябва да е публично ясно какво харчи парламента във време на криза. Хората са изключително чувствителни по тези теми и са прави. Така че въпросът с прословутите 2/3 да е прозрачен,” настоя Манолова.

Освен петъчния контрол, който изпразваше банките в парламента, министрите вече ще трябва да отговарят на въпроси и след заседанията на правителството.

„Едни блиц контрол, който да бъде след заседанието на Министерски съвет, в рамките на час и половина депутатите от различните парламентарните групи да обсъждат теми, важни за българските граждани,” обясни още зам.-председателят на НС.

Депутатите, които тръгват по родните места, а не слушат отговорите на министрите в петък, могат да бъдат санкционирани. Министрите пък няма да бавят отговорите на въпросите със седмица или две, а ще трябва да отговарят веднага. Една от идеите на социалистите е депутатите да заседават три седмици в месеца, а на четвъртата - да се срещат с хората от избирателните си райони.