До избора на новото правителство се стигна преди всичко чрез диалог, заяви в изявлението си заместник-председателят на ПГ на АБВ проф. Борислав Борисов. Той посочи, че правителството е резултат от нов подход във взаимоотношенията между парламентарно представените партии, непознат повече от 20 години, след като сърцевината в работата на предишния парламент е било задкулисието, което е стигнало своя връх.

„Нашето убеждение и увереност е, че съставянето и изборът на новото правителство са повече от нужни, всякакъв друг вариант - като например нови избори, би бил с катастрофално разрушителен резултат за страната и бедния български народ”, заяви Борислав Борисов. „На този етап успяхме да предотвратим тази опасност, надявам се да постигнем позитивни резултати в бъдеще”, добави той.

„Съставянето и изборът на новото правителство в коалиция и с подкрепата на партии от десния сектор на политическото пространство, но и с подкрепата на партии от левицата в лицето на АБВ, доказа на практика, че политическата култура в България вече се намира на по-висок етап от своето развитие”, отбеляза Борислав Борисов. По думите му вече са започнали да се строят мостове между лявото и дясното.

„Политическите сили започват да търсят не само линиите на омерзението, но и допирните точки на разбирателството и сътрудничеството, при това без да губят своята идейна основа и политическа идентичност”, каза заместник-председателят на ПГ на АБВ. Той отбеляза, че типичен пример за това е подкрепата от АБВ на програмната декларация на правителството, в която, с изключение на два въпроса, всички останали съществени и принципни постановки от предизборната платформа на АБВ са намерили своето отражение.

„При това АБВ си запазва правото по въпросите, по които не е постигнато съгласие, да действа съобразно своята политическа платформа и идейни разбирания”, добави Борислав Борисов. По думите му това е същността на подкрепата на правителството и запазването на лявата идентичност на партията.

„АБВ смята, че това е пътят, по който българската политика действително се доближава до практиката и примера на структурирането на ЕК, съставянето на правителството на Германия и на една трета от правителствата на страните в ЕС”, каза Борислав Борисов.

  • Горанов прави регистър на банковите сметки на българите
  • Българите дават средна оценка 3,70 на кабинета „Борисов 2.0”
  • Вицепремиерите отчетоха единомислие и действащ механизъм
  • ДПС иска нови детски градини и в ромските квартали
  • Строго пазената програма на кабинета "Борисов 2.0"
  • ГЕРБ отново отвори въпроса за задължителното гласуване
  • Остри декларации и намерения за оттласкване от дъното в първия работен ден на НС
  • Кабинетът проверява ЕРП-тата за отчитането на тока (ОБНОВЕНА)
  • Павлова: Има риск за 25 от проектите по ОП "Регионално развитие"
  • Дончев: ОП "Регионално развитие" ще бъде пусната до месец