Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви от трибуната в Народното събрание, че партията е за въвеждането на задължително гласуване и провеждане на референдум заедно с местния вот за възможните промени в изборните правила.

ГЕРБ е решена да отиде докрай при решаването на проблема с купения вот и гледа "извънредно сериозно на идеята да се въведе задължително гласуване", заяви заместникът на Бойко Борисов при обявяването на приоритетите на партията за новия политически сезон.

Дъвката "задължителен вот"

Идеята за задължителното гласуване е често експлоатирана от различни политически сили. Преди година, през февруари 2014 г., депутатите на Борисов, които тогава бяха в опозиция, предложиха в новия Изборен кодекс да влезе задължително гласуване, мажоритарен избор на 32-ма депутати, както и електронен вот за българите в чужбина.

След това през юли м.г. въпросът за задължителното гласуване бе сериозно поставен от вече бившия лидер на БСП Сергей Станишев, който с този ход опита да върне „шамара”, който ДПС удари на левицата чрез идеята на Лютви Местан за незабавна оставка на подкрепяния от двете партии кабинет на Пламен Орешарски и провеждането на предсрочен вот. Сега обаче от БСП подминаха идеята на ГЕРБ и в своята декларация не засегнаха този въпрос.

 


Тогава обаче ГЕРБ декларираха подкрепа за идеята на БСП, но в същото време се разграничиха от нея и обяви, че няма да подкрепи подобна промяна на Конституцията в пленарна зала. Хората на Борисов тогава „взеха завоя”, изразявайки мнение, че въпросът трябва да бъде поставен на референдум, който да се проведе едновременно с предсрочните парламентарни избори.

Задължителното гласуване пък е неизменна част от политическото говорене на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, който в момента е в коалиция с националиста Валери Симеонов. Другият националист в парламента Волен Сидеров също е привърженик на задължителното гласуване.

Изборни промени

За предстоящите наесен местни избори Цветан Цветанов коментира, че ще бъдат тест не само за отношението на хората към управлението на страната, но и за готовността им да делегират повече отговорност на местно ниво. По думите му тези избори ще са полезни, ако хората имат възможност да се произнесат по идеята за промени в изборното законодателство.


"Сегашният Изборен кодекс е белязан с толкова съществени дефекти, че постоянно възпроизвежда несправедливост. Докато съществуват подобни изборни феномени, всеки кабинет ще започва управлението си с негативи, които му залага избирателната система", заяви Цветанов.

По думите му темата за купения вот и адекватното му противодействие продължават да са актуален център на общественото внимание.

Няма да има КТБ 2

Цветанов декларира, че партията на Борисов се ангажира да няма подобен скандал като този с КТБ. Тези гаранции минават през консервативна фискална политика и стабилна банкова система, заяви Цветанов.

Той очерта приоритетите пред ГЕРБ - продължаването на съдебната реформа и надграждане на усилията за модернизиране на съдебната власт и осигуряването на европейски стандарт на правосъдие в услуга на гражданите и върховенството на закона. Реформите в сектора за сигурност също са сред приоритетите на ГЕРБ за тази година, както и смяната на модела на управление на Сметнат палата, социалната политика, образованието и здравеопазването.

  • Горанов прави регистър на банковите сметки на българите
  • Българите дават средна оценка 3,70 на кабинета „Борисов 2.0”
  • Вицепремиерите отчетоха единомислие и действащ механизъм
  • ДПС иска нови детски градини и в ромските квартали
  • Строго пазената програма на кабинета "Борисов 2.0"
  • Остри декларации и намерения за оттласкване от дъното в първия работен ден на НС
  • Кабинетът проверява ЕРП-тата за отчитането на тока (ОБНОВЕНА)
  • Павлова: Има риск за 25 от проектите по ОП "Регионално развитие"
  • Дончев: ОП "Регионално развитие" ще бъде пусната до месец
  • Данък "Лихва" остава 8%